FOTO: fokus

SARAJEVO - Komisija za koncesije BiH, koja je u javnosti najpoznatija po neradu, uskoro bi trebalo da dobije novih sedam članova, jer je zatvoren konkurs za izbor nove postave tog tijela.

Da nije izdana niti jedna koncesija ni u 2023. godini potvrđeno je u već objavljenom izvještaju o radu Komisije za koncesije za prošlu godinu. Uporedo sa sabiranjem rezultata njihovog (ne)rada Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH raspisalo je konkurs za izbor sedam novih članova Komisije za koncesije čije je sjedište u Banjaluci. Konkurs je raspisan 22. marta, a rok za prijavu zainteresovanih za ova najpoželjnija radna mjesta u BiH istekao je u utorak.
 
Posebni uslovi koje su kandidati za ova radna mjesta trebalo da ispune jeste da imaju sedmi stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje bolonjskog sistema studiranja vrednovan sa najmanje 240 ECTS bodova iz oblasti prava, ekonomije i inženjerstva te položen stručni upravni ispit, ali i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.
 
Među posebnim uslovima su poznavanje rada na računarima, kao i jedan od diplomatskih jezika.
 
Komisija za koncesije BiH trenutno ima četiri člana i to predsjednika Milomira Amovića te članove Đoku Slijepčevića, Mensura Šehagića te Antu Matića.
 
- Nisam se prijavio, meni je preko glave i ovo što sam do sada bio. Koliko znam od trenutnih članova prijavio se samo Matić. Ovo je četvrti put da se pokušava izabrati novo članstvo. Pod znakom pitanja je hoće li uopšte sve i ovaj put biti dovedeno do samog kraja zbog svih ovih dešavanja u Sarajevu. Na stotinu je otvorenih pitanja ostalo - kazao je “Glasu Srpske” Amović.
 
Naglasio je da članove Komisije za koncesiju prati epitet neradnika, jer jednostavno nisu ni imali posla.
 
- Nismo ništa uspjeli da uradimo, jer nije bilo političkog dogovora. Trebalo je da riješimo mnogo pitanja, a jednostavno nismo, jer nije bilo dogovora. Tako da ako ne bude bilo političkog dogovora ni u idućih 20 godina, ništa neće biti urađeno - poručio je Amović.
 
Komisija je osnovana 2005. godine, dakle postoji već 19 godina i za to vrijeme nije izdala nijednu koncesiju. Prema gruboj računici za skoro dvije decenije ova komisija je koštala građane BiH oko 20 miliona maraka. Postojalo je i nekoliko poziva za ukidanje ovog tijela na nivou BiH, ali nijedna inicijativa nije sprovedena do samog kraja.
 
Revizija
 
Komisija za koncesije planirala da u narednom periodu izvrši reviziju Dokumenta o politici dodjele koncesija u BiH, s obzirom na niz promijenjenih okolnosti od 2006. godine kada je Savjet ministara i Parlament BiH usvojio taj dokument.
 
- Nova revidirana verzija dokumenta je još u procesu izrade i analiziranja novih strateških opredjeljenja proizašlih iz okvirnih strategija za BiH, prvenstveno za oblasti transporta i energetike - navedeno je u planovima Komisije.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )