FOTO: infobijeljina.com

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) je prošle godine ostala bez 224 radnika po raznim osnovama, nalazi se u analizi UIO BiH.

Podsjetimo, godinu ranije, kako je InfoBijeljina već pisala, za 146 zaposlenih je prestao radnih odnos po raznim osnovama u UIO BiH, a taj problem je u 2023. postao još veći.

UIO BiH je u novoj analizi obrazložila funkcionisanje UIO i okolnosti u kojima se odvijaju poslovni procesi UIO, te su identifikovala rizike koji predstavljaju prijetnju za ostvarivanje operativnih i strateških ciljeva UIO.

Kao jedan od rizika naveden je nedovoljan broj izvršilaca posebno u oblasti upravnog rješavanja, revizije i kontrole, prinudne naplate, analize rizika, carinskoj tarifi i porijeklu robe i dr. 

"U 2023. godini je za 224 zaposlenih prestao radni odnos u UIO po raznim osnovama, od čega je devet zaposlenih preminulo. Obim poslova u UIO je znatno povećan i poslovne aktivnosti su sve složenije u odnosu na ranije godine funkcionisanja ove Uprave, koja činjenica nije propraćena angažovanjem dovoljnog broja izvršilaca što znatno otežava efikasno i efektivno izvršavanje poslova iz nadležnosti UIO", ističu iz UIO BiH.

Kako dodaju, provedena analiza starosne strukture zaposlenih u UIO pokazuje da od ukupnog broja zaposlenih izvršilaca 44,85 odsto zaposlenih su starosti 51 i više godina, kao i da podaci pokazuju da u nekoliko zadnjih godina poslovanja UIO svake godine ostane bez više od 100 zaposlenih (u 2023. godini taj broj je 224 izvršioca) kojima je radni odnos prestao po različitim osnovama.

Neki od razloga su penzionisanje, sporazumni prekid radnog odnosa, smrt zaposlenog i dr.

"S obzirom da su poslovi u oblasti indirektnog oporezivanja vrlo složeni i zahtijevaju duži vremenski period za edukaciju i osposobljavanje zaposlenog za samostalan rad, to nedostatak izvršilaca u određenim segmentima rada UIO predstavlja vrlo ozbiljan problem koji će u budućnosti eskalirati i dovesti do situacije da UIO neće imati kvalifikovane i stručne izvršioce posebno za obavljanje poslova koji zahtijevaju stručne i specijalističke obuke“, istakli su iz UIO BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )