FOTO: srpskainfo

Rast cijena hrane u BiH nije više galopirajući, ali konstantno i uporno, iz mjeseca u mjesec, zagorčava svakodnevicu građana.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu upotrebu su u martu porasle za 0,3 odsto u odnosu na februar, te za 2 odsto u odnosu na mart prošle godine.
 
Za godinu već visoke cijene hrane porasle su za dodatnih 1,2 odsto, a pratila su ih i poskupljenja stanovanja, zdravstva, obrazovanja i svih ostalih troškova.
 
O omjerima nevolje s kojom su suočeni građani najbolje govore cijene osnovnih životnih namirnica iz marta ove i istog mjeseca 2020. godine.
 
Meso, mlijeko
 
Prisustvujemo enormnim poskupljenjima praktično svih artikala, od brašna i hljeba, mesa, mlijeka i kafe, do voća i povrća.
 
– Strateške robe, kao što su nafta i hrana, u posljednje vrijeme postaju preskupi ne samo nama nego i većini stanovnika na planeti. Uz klimatske promjene i geopolitička miješanja, oni koji kontrolišu proizvodnju i distribuciju tih proizvoda, u poziciji su da diktiraju cijene, a te cijene ne prate zarade zaposlenih – kaže ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.      
 
On dodaje da će cijene hrane i dalje rasti, a da za to vrijeme u BiH radimo protiv samih sebe.
 
– Imamo dominantan krupni kapital, neuređen sistem poticaja koji treba preformulisati, jer treba stimulisati obradu nezasijanih površina, mlade ljude da se vraćaju, te primjenjivati nauku i agrotehničke mjere, jer su prinosi koje imamo u odnosu na komšije i do pet puta manji – ističe Ljuboja, prenose Avaz.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )