FOTO: infobijeljina.com

Brojna istraživanja već godinama unazad pokazuju da u BiH postoji visok stepen korupcije.

Organizacija Transparency International na godišnjem nivou rangira zemlje prema Indeksu percepcije korupcije i BiH se, kada je riječ o prošloj godini, našla na 108. mjestu. 

Naime, prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2023. godinu, BiH se nalazi na 108. mjestu, od ukupno 180 zemalja, sa ocjenom 35 na ljestvici od 0 do 100. 

Prema World Justice Projektu, u 2023. godini, prema Vladavini prava Indeks World Justice Project, Bosna i Hercegovina je pala na 75. mjesto među 142 zemlje, što je najlošiji rezultat od 2015. godine.

Takođe, Izvještaj osoblja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o konsultacijama sa zvaničnicima BiH o ekonomskom razvoju i politikama, konstatuje da su jačanje nadzora nad javnim preduzećima i njihovog upravljanja, unapređenje poslovnog okruženja i digitalizacija ekonomije ključni za ubrzavanje rasta predvođenog privatnim sektorom. 

Ocijenjeno je i da su hitne reforme takođe potrebne da bi se ojačali napori u pogledu prevencije i suzbijanja korupcije te sprovođenja zakona. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )