FOTO: InfoBijeljina

Do 1992. godine, u 13 opština Tuzlanskog kantona, živjelo je oko 83.000 Srba. Raseljeni su širom svijeta, a najviše njih, oko 10.000, skućilo se u Semberiji. Veliki broj još nije uspio da riješi pitanje imovine u Federaciji BiH.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji upozoravaju prijeratne stanovnike da moraju preduzeti sve na zaštiti imovinskih i stvarnih prava na nepokretnostima.

Ljuban Ilić iz Smoluće kod Lukavca želio je odmah nakon završetka rata da se vrati u zavičaj. Njegova kuća i okućnica, kao i svih njegovih komšija su porušene. Tri decenije bezuspješno je tražio pomoć od federalnih vlasti i donatora za obnovu imovine. 

 

- Bojim se da se sve to radi smišljeno jer zakon u Federaciji omogućava onima koji godinama koriste srpsku imovinu da postanu i njeni vlasnici. To je nedopustivo, a federalne vlasti i dalje opstruišu naš povratak na razne načine. U Smolući je porušeno 960 kuć, a obnovljena ni jedna nije – upozorava Ilić. 

Svoja prava u Federaciji BiH ,godinama bezuspješno pokušava da ostvari i Dana Krdžić. Baka joj je umrla 1993. godine i tada nije sprovedena ostavinska rasprava, a sada do kuće, zemlje i šume ne može da dođe jer potrebnih papira nema.

 

- Ne mogu da dođem ni do bakinog rodnog lista jer se pojavljuju četiri različita imena. Gdje god sam pokušavala da ispravim grešku naišla sam na otpor. Ispade kao da baka nije ni postojala i ne mogu da ostvarim pravo na nasljedstvo – pojašnjava Krdžić za portal InfoBijeljina. 

Zloupotreba, na osnovu kojih Srbi ostaju bez imovine u FBiH ima u Tuzlanskom kantonu, ali i u Bosanskoj Krupi, Mostaru, najviše u sarajevskoj opštini Ilijaš. Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović upozorava da Srbi moraju biti svjesni da mogu ostati bez imovine u Federaciji ukoliko je neko drugi više od deset godina u njenom posjedu ili je obrađuje.



- Izbjegli Srbi moraju se uključiti u postupak usklađivanja zemljišnih knjiga i katastara u federalnim opštinama i gradovima i provesti ostavinske postupke da ne bi izgubili svoju imovinu - upozorava  Radanović. 

U Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH svjesni su da svaki odlazak u prijeratno mjesto življenja izbjeglima iziskuje troškove koje mogu izbjeći dolaskom u njihovu kancelariju gdje će dobiti neophodnu pomoć da bi spasili svoju imovinu. 

 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )