FOTO: Nezavisne/Tanjug

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za 7.630 nestalih osoba, a na području nekoliko zemalja bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora) traga se za još 11.563 nestalih osobe.

"Od tog broja 65,9 odsto odnosi se na Bosnu i Hercegovinu tj. 7.630 nestalih osoba", proističe iz Prijedloga Drugog izvještaja o primjeni Međunarodne konvencije za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka za BiH.

U pitanju je, treba napomenuti, izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. 

U njemu je navedeno da, od ukupno verifikovane 29.831 prijave nestalih osoba (to su osobe koje su nakon procesa verifikacije dobile status nestale osobe) 7.630 odnosi se na prijave osoba za kojima se još uvijek traga.

"U skladu sa Zakonom o nestalim osobama, proces prijavljivanja nestalih osoba još uvijek je otvoren. Članovi porodica nestalih osoba još uvijek prijavljuju svoje najmilije Institutu za nestale osobe BiH", dodaje se u ovom izvještaju. 

Kako tvrde nadležni, novozaprimljene prijave nestalih osoba imaju prioritet u postupku verifikacije. 

"Od 2016. godine do danas Institut za nestale osobe zaprimio je 224 nove prijave za traženje nestalih osoba", dodaje se u izvještaju.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )