FOTO: InfoBijeljina

Dok BiH obiluje čistom i zdravom vodom, mi smo je i prošle godine, kada se trebalo razmišljati o tome gdje se troši svaka marka, uvozili iz brojnih neuporedivo bogatijih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku.

Iz podataka koje je portal InfoBijeljina dobio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vidi se da je uvoz vode u BiH tokom prošle godine bio nešto veći od 146 miliona maraka.

Od zemalja iz kojih najviše vodu uvozimo, na prvom mjestu je Srbija, a slijedi Hrvatska, nakon čega dolazi Slovenija. Vodu pijemo i iz Austrije, Mađarske, Poljske, Holandije itd.


Voda je jedna od roba koje BiH iz godine u godinu uvozi u ogromnim količinama. Istovremeno, u BiH postoje značajni prirodni resursi, a mnogi se pitaju kome odgovara ovako veliki uvoz. 

Prema nekim analizama, BiH je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode, ali se taj resurs slabo koristi, što pokazuju i podaci o uvozu.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su u proteklim godinama zabilježeni slučajevi da smo vodu uvozili i iz Brazila, Južne Koreje pa i Tajlanda i Vijetnama. Od daljih zemalja, vodu nam je stizala u manjim količinama i iz Malezije, Čilea... 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )