FOTO: srna

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić zatražio je od pravosudnih institucija BiH da budu kažnjeni i počinioci i naredbodavci gnusnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kada je 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika ЈNA.

 Danas smo se okupili, po ko zna koji put, da prvenstveno odamo počast nevino nastradalim žrtvama u Dobrovoljačkoj ulici i da po ko zna koji put upitamo da li su ovi ljudi nastradali nasilnom smrću, odnosno da li ih je neko ubio ili su umrli prirodnom smrću? Očigledno je da ih je neko ubio - rekao je Ostojić novinarima.
 
Ostojić je istakao da Boračka organizacija Srpske postavlja pitanje ko je to uradio, ko je naredio i zbog čega do danas niko nije osuđen za takvo djelo?
 
- Ako gledamo šta se u posljednje vrijeme dešava, posebno izjavu /ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina/ Konakovića, da mi, nažalost, nismo dobre komšije i da nam nije mjesto ovde, onda možemo i da zamislimo šta nam žele, šta nam misle i šta su nam mislili te 1992. godine - rekao je Ostojić.
 
On je rekao da će Boračka organizacija Republike Srpske i dalje biti uporna i zahtijevati da počinioci budu kažnjeni.
 
- Molićemo Boga da lice pravde stigne i one koji su ovo uradili, da na takav način, posle mnogo godina, nevino postradale žrtve, dobiju bar kakvu-takvu satisfakciju - istakao je Ostojić.
 
Učesnici obilježavanja 32 godine od zločina nad vojnicima ЈNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu položili su cvijeće i prislužili svijeće za sve stradale na mjestu zločina, uz jake mjere obezbjeđenja.
 
Prethodno, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu služen je parastos povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima ЈNA u Sarajevu 1992. godine koje su počinile muslimanske paravojne formacije.
 
Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali predratni kriminalci.
 
Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova, oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH i "Zelenih beretki", među kojima su bili Sakib Puška, Јusuf Јuka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom ЈNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.
 
Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )