FOTO: avaz.ba

U periodu od 16. marta do 16. aprila samo u KS od posledica infekcije COVID-19 preminulo 475 osoba

Dok bh. zvaničnici uporno nastoje pažnju javnosti usmjeriti na druge teme, podaci o broju preminulih u BiH i svjetska statistika, koja ovu malu i malobrojnu državu svrstava u sami svjetski vrh prema broju preminulih, pokazuju sav jad, nesposobnost i bahatost domaćih vlasti.
 
U poslednjih mjesec BiH je od posledica infekcije koronavirusom izgubila 2.200 ljudskih života! Pokazuju to crne brojke iz dnevnih izvještaja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Štaba za zaštitu i spašavanje Distrikta Brčko. U periodu od 16. marta do 16. aprila samo na području Kantona Sarajevo preminulo je 475 pacijenata. Istovremeno, Banja Luka je izgubila 169 svojih stanovnika.
 
Samo najuporniji zdravstveni, ali i ostali stručnjaci još pozivaju vlasti da se uozbilje i osiguraju dovoljan broj vakcina za početak masovne imunizacije stanovništva koja mora biti sprovedena u kratkom roku, koordinirano, u svim gradovima.
 
Korupcija i neznanje

Umjesto toga, dok se čuju najave da možemo očekivati i četvrti talas pandemije, da se nakon britanskog trebamo pribojavati i još opasnijeg, južnoafričkog soja koronavirusa, čak i heroji u zdravstvu, s prvih linija borbe, vakcine dobijaju na kapaljku. Uglavnom se radi o količinama koje smo, poput hurmi, uspjeli isprositi od onih kojima je do vlastitog naroda bilo stalo.
 
Za razliku od ostalih zemalja, stanovnici BiH ne bore se samo s COVID-19 već i s virusom nebrige, nerada, neznanja i osionosti, a korupcija, nepotizam, nesposobnost ustoličavana godinama kroz zapošljavanje familije i stranački podobnih umjesto obrazovanih i sposobnih, stigli su na naplatu u najgore moguće vrijeme.
 
Zločin vlasti
 
 A sve to prate ocjene stručnjaka da je ovo što gledamo zločin vlasti prema vlastitim građanima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )