FOTO: InfoBijeljina

Vozila koja tokom zastoja čekaju da se ponovo normalizuje saobraćaj, prema novom zakonu, čije usvajanje je planirano, moraće praviti prostor za prolazak hitnih službi (npr. Hitna pomoć) i automobila pod pratnjom.

To je predviđeno Prednacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.
 
"U slučaju zastoja saobraćaja na putu gdje postoje fizički odvojene kolovozne trake, vozači su dužni ostaviti slobodan prostor za prolaz vozila sa pravom prvenstva prolaza i vozila pod pratnjom, tako što će vozači koji se nalaze u desnoj odnosno srednjim saobraćajnim trakama zauzeti položaj uz desnu ivicu prometne trake, a vozači koji se nalaze u lijevoj traci zauzeti položaj uz lijevu ivicu prometne trake, tako da ostavljen prostor mora biti dovoljan za nesmetani prolaz ovih vozila", navedeno je u nacrtu.

 
Predmetni Prednacrt zakona, kako je istaknuto u njegovom obrazloženju, ima za cilj unapređenje stanja bezbjenosti ali i postizanja specijalne i generalne prevencije. 
 
"Razlozi donošenja Prednacrta zakona temelje se na potrebi prevazilaženja uočenih nedostataka u implementaciji istog, kao i potrebe preciznijeg definisanja određenih važećih zakonskih odredbi. Takođe, Prednacrtom zakona predviđaju se novine u postupku produženja registracije vozila  te se reguliše kretanje ličnog električnog prevoznog sredstva (lakih ličnih električnih vozila) na putevima. Dodatno, predloženim izmjenama i dopunama, za određene prekršaje propisuju se oštrije sankcije u odnosu na važeći Zakon", naveli su nadležni. 

D.L.

Info Bijeljina - Heroji u bijelom: Objava na Fejsbuku pokazuje trud  zaposlenih u bijeljinskoj Hitnoj (FOTO)BONUS VIDEO:

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )