FOTO: Twitter

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović razmotrili su danas mogućnost zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja, kao i potencijalni zajednički transport roba na tržišta zemalja sa kojima BiH i Srbija ostvaruju spoljnotrgovinski promet.

- Naš primarni zadatak je da radimo na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda. Zbog toga bi zajednički transport roba na treća tržišta bio izuzetna podrška privrednim subjektima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - istakao je Košarac.
 
On je naveo da je Srbija u okviru Cefte najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH i da je u obostranom interesu dalje jačanje bilateralne saradnje u svim segmentima.
 
Košarac je izrazio posebnu zahvalnost Vladi Srbije na podršci strateškim projektima u Republici Srpskoj, s fokusom na izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, istočne gasne interkonekcije i aerodroma u Trebinju.
 
- Riječ je o ključnim razvojnim projektima u Republici Srpskoj, čija realiizacija će značiti ogromne benefite za sve građane i privredne subjekte, ne samo iz Srpske, nego i BiH i cijelog regiona - naveo je Košarac.

 
Prema njegovim riječima, prisustvo na tržištu Srbije od krucijalne je važnosti za privredni sektor iz Republike Srpske i Federacije BiH.
 
- Beograd i Srbija su odlična šansa za promociju proizvoda iz Republike Srpske i FBiH. Zbog toga su nam posebno važni domaći i međunarodni sajmovi u Srbiji, jer naši privrednici imaju priliku da prezentuju svoje proizvode", dodao je Košarac.
 
On je podsjetio da je Srbija prošle godine dozvolila nastavak izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice na tržište Republike Srpske i FBiH.
 
- U momentu kada smo bili suočeni sa nestašicom ovih proizvoda zbog poremećaja na globalnom tržištu, Srbija je pokazala da je regionali lider, da ima senzibilan pristup i razumije potrebe zemalja u okruženju, na čemu smo izuzetno zahvalni - naveo je Košarac.
 
On je informisao Momirovića da postoji čvrsto opredjeljenje institucija Republike Srpske za članstvo BiH u "Otvorenom Balkanu", prvenstveno zbog benefita koje ova regionalna inicijativa donosi građanima i privredi u cjelini.
 
- Nažalost, određene političke strukture iz FBiH se protive članstvu u "Otvorenom Balkanu" isključivo zbog političkih predrasuda. Iskreno se nadam da će u narednom periodu doći do promjene političkog kursa u FBiH spram ove inicijative, kako BiH ne bi ostala crna rupa na Balkanu. Naši privrednici nisu zaslužili da budu taoci takvih politika", poručio je Košarac.
 
Košarac i Momirović su razgovarali o sastanku Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH - Srbija - Turska, koji ove godine treba da bude održan u Sarajevu.
 
Tokom susreta bilo je riječi o daljem jačanju ekonomskih odnosa, unapređenju spoljnotrgovinske razmjene, otvaranju novih tržišta, te realizaciji infrastrukturnih projekata.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )