FOTO: Twitter

Italijanska vojska spremna je da u slučaju potrebe pošalje dodatne trupe na Kosovo i Metohiju u okviru KFOR-a, izjavio je general kopnene vojske Frančesko Paolo Filjuolo koji je se nalazi na čelu Zajedničke operativne komande (COVI) zadužene za sve italijanske misije u inostranstvu.

On je prilikom predstavljanja izvještaja pred Odborima za spoljne poslove i odbranu u italijanskom Senatu rekao da će Italija od sledećeg oktobra ponovo preuzeti komandu misije KFOR-a, u kojoj trenutno obavlja funkciju zamjenika komandanta, prenosi Perseo njuz.
 
Prema njegovim riječima prisustvo italijanskih jedinica na Balkanu je ključno za sprečavanje pogoršanja regionalnih kriza i zaustavljanje stalnih tenzija, a na KiM imaju ulogu primarnog aktera, sa raspoređenim kontingentom od oko 850 jedinica koji u slučaju potrebe može da poraste na 1.550 jedinica.
 
"Takođe ćemo nastaviti da obezbeđujemo, tamo gde se to zahteva, specijalizovane jedinice karabinjera za civilnu misiju EU, 'Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX)', na čijem smo čelu", rekao je Filjuolo.
 
Filjuolo je u izvještaju govorio i o Bosni i Hercegovini gdje je Italija takođe povećala broj svojih vojnika i u okviru vojne misije Evropske unije (EUFOR) i istakao da je ta zemlja "pogođena jakim političkim, ekonomskim i socijalnim tenzijama".
 
 Dodao je da je od prošlog decembra povećan kontingent u okviru Eufora, na ukupno oko 180 vojnika i da je Italija nedavno preuzela funkciju zamjenika komandanta operacije.
 
Filjulo je zaključio da je Italija na području Balkana vojno prisutna sa kontingentom sastavljenim u prosjeku od nešto manje od 1.200 vojnika, koji bi mogao da dostigne broj preko 1.800 vojnika koji mogu da intervenišu u vrlo kratkom roku, u slučaju potrebe na KiM i BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )