FOTO: null

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Zakon o gradu Zvornik, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje ovog grada.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, čije je usvajanje neophodno sa Zakonom o gradu Zvornik.

Usvojeni su Zakon o elektronskom potpisu, kojim se uređuje pravo fizičkih i pravnih lica na upotrebu ovog potpisa i Zakon o elektronskom dokumentu, kojim se uređuje upotreba ovakvog dokumenta od republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave, privrednih društava, ustanova i preduzetnika.

U danu za glasanje usvojen su Nacrt zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, kojim se uređuju pravni položaj Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i način finansiranja biblioteka, te Nacrt zakona o studentskom organizovanju kojim se definišu vrste studentskog organizovanja.

Skupština je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim skijalištima, koji je usklađen sa Zakonom o žičarama za prevoz lica u dijelu tehničkih zahtjeva sistema kosog transporta.

Poslanici su prihvatili izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine u kome se navodi da su uspješno realizovani postavljeni ciljevi i misija zaštite bezbjednosti Srpske i njenih građana.

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je i izvještaj o izvršenom adminstrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave u 2014. godini, te izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2014. godini.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, kojim je uređena i oblast ambalaže i ambalažnog otpada, kao i naknade za opterećivanje životne sredine tim otpadom.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, kojim se razdvaja socijalna bespravna izgradnja od komercijalne bespravne gradnje, za koju nisu predviđeni nikakvi popusti i umanjenja naknade.

Usvojen je i Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama kojim se uređuju mjere za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama u Republici Srpskoj s ciljem obezbjeđivanja zaštite gledalaca, takmičara i drugih učesnika sportskih priredbi i imovine.

Narodna skupština Srpske usvojila je izmjene i dopune Zakona o trgovini, kojim će biti poboljšan privredni ambijent i dat doprinos za smanjenje sive ekonomije, a na taj način i veće punjenje budžeta.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi kojima će biti riješene pojedine praktične situacije u sistemu naplate boravišne takse, nadzor nad primjenom zakona od Ministartsva, kao i na povećanje discipline u trošenju i naplati sredstava boravišne takse.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi kojima je izvršena harmonizacija ovog zakona u smislu djelokruga poslova republičkih organa uprave sa drugim propisima, kao i precizirane pojedine odredbe važećeg zakona.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj kojim se propisuje zabrana upisa dva i više poslovnih subjekata pod istom ili sličnom firmom.

Usvojen je i Nacrt strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2015-2020. godine koja predstavlja napor institucija sistema da, realizacijom strateških ciljeva, koordinisano i sistemski rade na razvoju i unapređivanju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, te time doprinesu i svakom drugom razvoju Republike.

Poslanici su usvojili i Nacrt strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj od 2016. do 2021. godine kojim je predviđeno unapređenje aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, te unapređenje aktivnosti na polju međuentitetske, regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga.

Narodna skupština usvojila je i Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period 2011-2020. godina za 2014. godinu, kao i Informaciju o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske na dan 31. jul.

Narodna skupština nije imenovala Sašu Čavraga za člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske iz reda hrvastkog naroda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )