FOTO: InfoBijeljina

Zbog blokiranja procesa formiranja novog saziva Savjeta ministara od strane SDA, od 6. avgusta na čelu Parlamenta BiH biće Denis Zvizdić, koji je ujedno i predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Na ovaj način SDA će imati čovjeka na čelu i izvršne i zakonodavne vlasti. Ovakav razvoj situacije je neprihvatljiv za Republiku Srpsku, ali i pokazuje sav besmisao političkih igara bošnjačkih političara, poručuju iz RS.

Predsednica RS, Željka Cvijanović, ocijenila je da političko Sarajevo, igrajući razne igre u vezi sa neformiranjem vlasti na nivou BiH, sve drži u nekoj vrsti blokade, ali da je zadovoljna što Srpska u svim ustavnim i drugim aspektima nesmetano funkcioniše.

Ona je izjavila da je smiješna situacija što će Denis Zvizdić iz SDA uskoro obavljati dvije funkcije - predsedavajućeg Savjeta ministara BiH i preuzeti predsedavanje Predstavničkim domom Parlamenta BiH.

- On će to riješiti na neki, formalno, drugačiji način, ali mi smo bespotrebno dovedeni u situaciju da toliko mjeseci nemamo formiranu vlast na osnovu ostvarenih izbornih rezultata. Sve to je rezultat raznih igara, uključujući i izbor novog rukovodstva SDA, pa svi moramo biti taoci jedne takve situacije - ocijenila je Cvijanovićeva.

Dr Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da SDA definitivno ne želi formiranje institucija BiH na osnovu rezultata izbora.

- SDA još samo treba sudska vlast, pored izvršne i zakonodavne, pa da imaju šerijatsku državu - kaže Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac ocijenio je kao političku drskost i želju za dominacijom bošnjačke strane, činjenicu da će predsedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno obavljati i dužnost predsedavajućeg PD Parlamenta BiH.

- Vidljivo je da bošnjačka strana i dalje želi da forsira političku dimenziju da su institucije BiH samo njihove, a na ovom primjeru pokazuju tu drskost. U zemljama parlamentarne demokratije takve prakse nema - izjavio je Košarac.

On je napomenuo da je pitanje ustavnosti ovakvih situacija da jedan čovjek može da bude i predsedavajući Savjeta ministara i predsedavajući Predstavničkog doma.

- Ovakva vrsta političke drskosti potpomognuta je i dijelom međunarodne zajednice, koja očigledno želi da od bošnjačke strane napravi dominantnu komponentu - ocijenio je Košarac.

Košarac je naglasio da ovakva situacija najviše destabilizuju institucije BiH.

- Ako SDA hoće tako da nastavi, mi nemamo ništa protiv da budemo partneri u tome. Ali, jasno je da zajednički nivo BiH usporava razvoj Srpske, da je ograničava i proizvodi takve političke odnose da nećemo više na taj način da se bavimo zajedničkim institucijama, nego ćemo svoje kapacitete usmjeriti na demokratskom, ekonomskom i privrednom razvoju RS - istakao je Košarac. 


ROTACIJE NA OSAM MJESECI

Denis Zvizdić, kao predsedavajući Savjeta ministara BiH, u decembru 2018. izabran je u kolegijum PD Parlamenta BiH. S obzirom na to da se svakih osam mjeseci vrši rotacija na mjestu predsedavajućeg Predstavničkog doma, Zvizdić će dvije funkcije vršiti dok ne bude formiran novi sastav Savjeta ministara BiH ili do početka aprila, kada će od njega predsedavanje Predstavničkim domom preuzeti Nebojša Radmanović iz SNSD.

SRPSKA SPREMNA

Željka Cvijanović, predsednica RS, poručila je da Srpska ima svoje institucije, kredibilitet, rješava problem građana i pokazuje da je u stanju da radi sve ono što BiH nije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )