FOTO: pixabay

Skoplje - Republika Makedonija je u utorak poslije podne formalno promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Kako je saopštila Vlada Sjeverne Makedonije, objavljivanjem u Službenom glasniku stupili su na snagu Prespanski dogovor o rješavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je promijenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

U prvom saopštenju te vlade sa novim imenom države navodi se da je 12. februara na snagu stupio Konačni dogovor o rješavanju spora sa Grčkom oko imena, popularno nazvan Prespanski dogovor, što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u Službenom glasniku.

Ističe se da su ispunjeni svi uslovi za stupanje na snagu ustavnih amadmana kojima je ime države promijenjeno u Sjeverna Makedonija i ustavnih zakona za njihovo sprovođenje, kao i da su ti amandmani koje je parlament donio 11. januara u utorak stupili na snagu kada ih je Vlada objavila u Službenom glasniku.

“Time, kako se navodi, započinje izvršavanje obaveza koje proizlaze iz Konačnog dogovora i ustavnih amandmana. Prve odluke u vezi sa potrebnim mjerama i aktivnostima biće predstavljene u saopštenju koje će objaviti Muđuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Konačnog dogovra”, navela je Vlada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )