FOTO: null

U Zvorniku je jutros zvanično otvorena fabrika “Zeohem” za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka, a svečanosti prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Švajcarska firma “Zeohem”, koja je dio grupacije “Kemi papir holding AG (CPH Chemie Papier Holding AG), nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku, čije je otvaranje od velikog značaja za lokalnu zajednicu, Republiku Srpsku i BiH.

Firma “Zeohem” iz Švajcarske kupila je prije nešto više od godinu dana 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta u Zvorniku u namjeri da izgradi proizvodni kompleks koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer ova novoizgrađena fabrika u Zvorniku, osim postojećih u Švajcarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika “Zeohem” nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon u Zvorniku nalazi se u neposrednoj blizini kompanije “Alumina”, koja je dugogodišnji partner “Zeohema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina i indirektni učesnik u projektu, navode iz ove fabrike.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike “Zeohem” u Zvorniku postavljen je 6. marta 2017. godine.

Kamen-temeljac tada su položili izvršni direktor kompanije “Zeohem” iz Švajcarske Alojz Valdburg Cial, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser, predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )