FOTO: null

Povodom Međunarodnog praznika rada - 1. maja, predstavnici stranke SNP-e iz Bijeljine iskoristili su priliku da pošalju poruke predstavnicima vlasti i cijeloj javnosti u RS da su prijeko potrebne institucionalne reforme koje će riješiti rekordnu nezaposle

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH u februaru 2014. godine u BiH je broj nezaposlenih iznosio 556.868, a administrativna  stopa nezaposlenosti je premašila 45 posto, dok je nezaposlenost među mladima bila oko 60 posto.

Prof. dr Zoran Mastilo, predsjednik Stranke nove politike iz Bijeljine, ukazao je na problem nezaposlenosti mlade populacije, ali i na problem zaštite ugroženih radničkih prava.

“Prava radnika i mladih u RS nisu ostvarena na pravi način, prvenstveno pravo na zaposlenje mladih ljudi pred kojima je budućnost. Mladi su ključni resurs razvoja svakog društva samo u našoj zemlji to nije slučaj, jer su mladi postali nebriga ovog društva. Posebno je uočljiv  problem mladih visoko obrazovanih kadrova kojih je u RS zaključno sa 31.12 2015. oko 15 000, kao i neusklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada. Jedan od prioritetnih zadataka SNP- e u narednom periodu biće upravo briga o mladima u smislu njihovog zapošljavanja i stvaranja lične sigurnosti”, rekao  je prof. Mastilo.

Takođe je poručio kako je potrebno bolje zaštititi radnike na njihovom radnom mjestu, ali i vratiti nadu u budućnost za sve mlade i vrijedne koji žele ostati i pošteno raditi i živjeti u RS.

“Međunarodni praznik rada Prvi maj uvijek je bio simbol borbe za radnička prava i izraz radničke solidarnosti. Danas, nažalost, veliki broj građana ne može ostvariti jedno od osnovnih prava, pravo na rad. Zbog toga nas Prvi maj snažno podsjeća na potrebu da svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo mijenjali takvo stanje”, poručuju iz stranke SNP-e Bijeljina.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )