FOTO: null

Iako je naš Balkan svima poznat, u svijetu postoji još jedan Balkan i to bogat energetskim resursima.

Brdoviti Balkan obilježio je mnoge živote ljudi koji žive na ovom području. Ima tu i pozitivnih i negativnih strana, kao i u svemu drugom.

Međutim, zanimljivo je, kako u svijetu postoji još; jedan Balkan.

Taj "drugi" Balkan smiješten je na granici s Uzbekistanom, Kazahstanom, Iranom i Kaspijskim morem, a glavni grad te turkmenistanske provincije je Balkanbat.

Inače, ovaj dio svijeta poznat je po velikim energetskim resursima, a čak 94 posto proizvodnje prirodnog plina potične od tamo. Samo ime ovog Balkana dolazi od okolnih planina, a pretpostavlja se da je i ovo "naše" balkansko područje dobilo ime upravo po tome.

Regija je dobila ime po planini Balkanu (Bugari je zovu Stara Planina), koja ide kroz središnju Bugarsku i prelazi u istočnu Srbiju, dok samo ime "Balkan" dolazi od turske riječi za planinu. Nekad se ta planina zvala Haemus Mons što vjerojatno dolazi od tračke riječi Saimon, koja znači "lanac".

Balkan se danas češće koristi kao politički nego geografski pojam koji označava zemlje čije su se kulture intezivno ispreplitale sa vjekovnim turskim kulturnim, političkim i vjerskim uticajima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )