FOTO: RTRS

U prvom igranom filmu o stradanju Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj "Dara iz Јesnovca" glavne uloge igraju mladi glumci iz Kozarske Dubice. Ovaj film od nacionalnog značaja kandidat je Srbije za dvije najprestižnije međunarodne filmske nagrade - "Oskar" i "Zlatni globus".

Naslovnu filmsku ulogu Dare igra 12-godišnja djevojčica iz Kozarske Dubice Biljana Čekić. Uloga njenog brata Rade pripala je 10-godišnjem Rajku Lukaču iz Knežice. Odabrani su na audiciji među tri hiljade djece.

- Glumila sam djevojčicu Daru, koja je sa majkom i dva brata došla u logor. Kasnije majku ubijaju i starijeg brata i život djevojčice Dare postaje da sačuva mlađeg brata- priča Biljana Čekić, a na njennj riječi nadovezuje se i Rajko Lukač:

- Glumio sam mlađeg brata od Dare. Bilo mi je baš lijepo, stekao sam mnogo prijatelja, radili smo noćno snimanje, najviše mi se svidjelo po noći i kad su pucali - ističe Rajko.

Osim Biljane i Rajka, u filmu igraju brojni glumci iz Republike Srpske. Režirao ga je poznati srpski režiser Predrag Gaga Antonijević. "Dara iz Јasenovca" izabran je za predstavnika Srbije za nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film. Takođe, nominovan je u 12 kategorija za nagradu "Zlatni globus".

- Nas je američki distributer da ispoštuje pravila Američke akademije za prikazivanje u Americi nominovati i za pojedinačne Oskare - naglašava Maksa Ćatović, producent filma "Dara iz Јasenovca".

Scenaristkinja filma Nataša Drakulić kaže da je strahovala da li će to što je napisala biti dovoljno da pokaže sav užas koji su ustaše radile u Јasenovcu. Ističe da će joj najveća nagrada biti to da film vidi što više ljudi širom svijeta. Upravo tome se nadaju i u Spomen-području Donja Gradina.

- Mi sada imamo mogućnost da kroz film "Dara iz Јasenovca" ispiričamo priču o genodicu nad Srbima u NDH, ne samo našoj javnosti, koja je donekle u osnovnim konkutrama i upoznata sa tim zločinom, nego i široj javnosti, internacionalnoj javnosti - napominje Marko Јanković, kustos Spomen-područja Donja Gradina.

Premijera filma planirana je za 22. april sljedeće godine, na dan godišnjice proboja logoraša iz Јasenovca, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )