FOTO: srpskainfo.com

Od ukupnog broja onih koji se od kovida trenutno liječe u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, na respiratorima je, prema poslednjim podacima, šest odsto pacijenata.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je u RS na bolničkom liječenju 599 ljudi, što je, u odnosu na juče, za 18 više. Od ukupnog broja hospitalizovanih, na respiratoru je trenutno njih 38.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS liječi se 225 pacijenata, od čega je na kiseoničkoj maski 95, a na respiratoru 20, dok su još dva pacijenta na nekoj kiseoničkoj terapiji.

To znači da više od polovine hospitalizovanih u UKC RS zahtijeva  neki vid respiratorne podrške.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj se liječi najveći broj oboljelih od kovida, sa srednje teškom kliničkom slikom bore se 104, a sa teškom 79 pacijenata, dok je 35 životno ugroženo.

Epidemiolozi poručuju da je, u svakom slučaju, epidemiološka situacija u Srpskoj daleko stabilnija nego u protekla dva mjeseca, kako u pogledu broja novozaraženih korona virusom, tako i kad je riječ o broju preminulih na dnevnom nivou.

Međutim, kako naglašavaju, i dalje zabrinjava prilično visok broj pacijenata koji zbog teške kliničke slike kovida zahtijevaju neki vid respiratorne podrške.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )