FOTO: null

Žene romske nacinalnosti suočavaju se sa brojnim problemima, od raznih slučajeva nasilja do otvorene diskriminacije, iako se iz godine u godinu čine napori da im se život učini lakšim i boljim, ocijenjeno je danas iz Udruženja žena "Romkinja" u Bijeljini.

"Iako su i institucije vlasti i nevladine organizacije učinile mnogo napora, Romkinje se i dalje suočavaju sa brojnim problemima, od slučajeva različitih vrsta nasilja, pa do otvorene diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Ovo udruženja ističe da se svake godine pokušava skrenuti pažnja javnosti na ove probleme kako bi život Romkinja bio bar malo poboljšan.

Iz Udruženja navode da, u saradnji sa Ženskom romskom mrežom "Bolja budućnost" iz Tuzle, učestvuju u kampanji "Mjesec dana ženskog romskog aktivizma", zajedno sa još sedam opština na nivou BiH.

Na Dan žena - 8. marta Udruženje žena "Romkinja" organizuje uličnu akciju podjele karanfila na Gradskom trgu u 12.00 časova.

"Sprovodimo različite aktivnosti kako bismo još jednom pažnju javnosti skrenuli na težak život Romkinja i još jednom uputili apel protiv diskriminacije i nejednakosti koje Romkinje svakodnevno trpe, ne samo unutar društva već i unutar svojih romskih zajednica", navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja poručuju da žele da što više građana čuje poruke o jednakosti Romkinja, odnosno da se javnost informiše o problemima sa kojima u 21. vijeku, i 2016. godini kao godini ljudskih prava, žive Romkinje u BiH.

Kampanja će početi sutra i biće završena 8. aprila, na Dan Roma.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )