FOTO: null

Otkup kukuruza u najvećem semberskom otkupljivaču žita „Žitoprometu“ traje od početka oktobra i do danas je otkupljeno oko 350 tona ove poljoprivredne kulture, rekao je izvršni direktor za finansije i komercijalu ovog preduzeća Milan Trninić.

„Cijena kukuruza je zadovoljavajuća u onoj kategoriji gdje nema potrebe da se stavlja u dalji proces sušenja, odnosno gdje je vlaga u zrnu prisutna 14 do 16 odsto i iznosi 0,24 KM po kilogramu“, kaže Trninić.

On napominje da je „Žitopromet“, kada je riječ o otkupu, bio prinuđen da napravi još dvije kategorije kukuruza – onaj koji sadrži vlagu od 16 do 21 odsto i više od 21 odsto.

Cijena za drugu kategoriju je 0,22 KM po kilogramu, a za kukuruz u trećoj kategoriji, koji u sebi ima vlage više od 21 odsto, cijena po kilogramu je 0,20 KM.

Trninić napominje da su troškovi sušenja zrna kukuruza veliki, ali da je to neophodno učiniti da bi se zadovoljili standardi.

„Neki kukuruz se suši i po dva puta, a po toni sušenje košta do 50 KM“, kaže Trninić i napominje da su poljoprivrednici svjesni situacije i lošeg kvaliteta zrna.

On ističe da je analizama u ovom preduzeću utvrđeno da je vlaga u velikoj mjeri prisutna u zrnu, a da je upravo ona ta koja određuje cijenu otkupa.

trninic milan

„Sredstva koja se izdvajaju za sušenje kukuruza su velika, a da bi išao u skladištenje, a kasnije i za dobijanje gotovog proizvoda, neophodno je platiti sušenje od 30, 40 i 50 KM po toni, zavisno od količine vlage“, kaže Trninić.

U „Žitoprometu“ i dalje pristiže kukuruz za otkup, a s obzirom na njegovu specifičnost i mogućnost poljoprivrednika da ga u ambarima čuvaju, provjetravaju i dosušuju, biće otkupljivan tokom cijele godine.

„Mi ćemo našim poljoprivrednim proizvođačima izaći u susret i otkupljivati kukuruz kad god ga donesu, a zavisno od kvaliteta, biće i isplaćeni“, kaže Trninić.

Trninić je napomenuo da je u „Žitoprometu“ trenutno, osim otkupa kukuruza, aktuelna i proizvodnja najsavremenijeg pekarskog takozvanog kardio-programa, koji podrazumijeva proizvodnju kardio-hljeba, kardio-peciva i keksa, obogaćenih posebnom supstancom rastvorivoj u vodi.

„Sa ovim najnovijim programom jedinstveni smo u Evropi, a supstancu smo dobili od jedne firme u Americi, nakon što smo se, zahvaljujući vlasniku Slobodanu Pavloviću, povezali sa jednom laboratorijom u Čikagu“, kaže Trninić i dodaje da se supstanca dobija iz zrna kakaa, koja pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Stručni saradnik za poljoprivredu grada Bijeljina Jelica Radičić rekla je da je u Semberiji još u toku berba kukuruza, uglavnom sa površina na kojima je presijavan.

„Stanje u prinosu ove godine je veoma šaroliko, jer imamo parcele sa visokim prinosom do 10 tona po hektaru, ali i one koje su led i poplava oštetili, a nije presijavan. Ipak, zbog elementarnih nepogoda, dao je izuzetno loš kvalitet“, rekla je Radičićeva.

Ona kaže da će ova godina biti prosječna kada je riječ o prinosu kukuruza, za razliku od Srbije koja će imati rekordnu proizvodnju.

„Na površinama koje su pretrpjele štetu od nepogode, prinos kulkuruza je ispod četiri tone, a kvalitet zrna veoma je loš i potrebno mu je dosušivanje“, rekla je Radičićeva.

Kukuruz je ove godine u Semberiji zasijan na 24.000 hektara, od kojih je 8.000 ili jedna trećina presijavana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )