FOTO: srpskainfo.com

Zaposleni u semberskom mlinsko-pekarskom gigantu „Žitopromet” još su suočeni sa neizvjesnošću, jer su poslani na čekanje i duguje im se šest plata.

Međutim, na pitanje kakva sudbina čeka ovo preduzeće niko nema odgovor. I poljoprivrednici iz Semberije, koji su decenijama sarađivali sa „Žitoprometom”, smatraju da se ne smije dozvoliti da ovo preduzeće propadne.

Iako su se u „Žitoprometu” za godinu dana promijenila tri direktora, niko od njih nije uspio pronaći rješenje za ovo preduzeće niti dati bilo kakvo obećanje radnicima. Od 240 zaposlenih, koliko ih je bilo u oktobru, sada ih je 150.

– Poslati su na još jedno čekanje od dva mjeseca, koje će im biti plaćeno sa 50 odsto od ukupne plate – rekao je Predrag Zarić, predsjednik Sindikata u „Žitoprometu”.

On tvrdi da su za početak rada potrebna milionska sredstva, prvenstveno da bi se nabavile sirovine, energenti i platili dugovi dobavljačima.

– Imamo infrastrukturu i stručnjake. Samo tražimo da nam se omogući da radimo – kaže Zarić.

Dodaje da radnici s vlasnikom Slobodanom Pavlovićem nemaju nikakav kontakt, iako su tražili na jednom od sastanaka da učestvuju u pregovorima.

– Želimo da znamo šta se preduzima, da li ćemo biti prodati ili će biti pokrenuta proizvodnja. Većina radnika živi od ove plate, izdržavamo svoja domaćinstva, školujemo djecu, imamo kredite. Naša budućnost zavisi od sudbine ove firme – kaže Zarić.

„Žitopromet” je na koljenima, što ne mogu da prihvate ni poljoprivrednici koji su godinama predavali pšenicu u ovo preduzeće. Jedan od njih je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije Boško Radić.

– Neshvatljivo je da svi mlinovi u okruženju dobro posluju, a ova firma propada. Poljoprivrednicima su većina dugovanja isplaćena jer su intervenisali Vlada i predsjednik Republike Srpske. Ali nas brine šta dalje. Ovo su najveći skladišni kapaciteti i veliki ratari koriste njihove usluge. Predaju pšenicu. Zato se nadamo da će ovo preduzeće ipak biti spaseno – kaže Radić.

Kapacitet preduzeća za skladištenje, sušenje, preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona.

Sa stažom od 57 godina „Žitopromet” je jedna od najznačajnijih firmi u regiji, istakla je direktorka Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković.

– Mnogo nam je važno da ovo privredno društvo nastavi s radom. Zbog zaposlenih, zbog poljoprivrednika, ali i zbog same privredne slike ovog područja – kaže Markovićeva.

Dobili tri plate

Nakon što je Vlada RS radnicima uplatila pola miliona maraka, zahvaljujući kojima su isplaćene tri plate, nikakvih pozitivnih naznaka nije bilo da bi ovaj semberski gigant ponovo mogao stati na svoje noge.

S obzirom na to da od 2002. godine „Žitopromet” posluje kao akcionarsko društvo u okviru Kompanije „Slobomir”, u privatnom vlasništvu Slobodana Pavlovića, radnici ne mogu očekivati pomoć ni od gradske uprave Bijeljina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )