FOTO: null

Žetva ozimog ječma na području Semberije počela je početkom protekle sedmice i to na parcelama gdje je sjetva obavljena u optimalnom agrotehničkom toku i na parcelama lakšeg mehaničkog sastava.

Dok ih je služilo vrijeme prethodnih dana i radnici PD "Semberije" su dobar dio ovog posla već obavili, pa im je ostalo da ječam skinu sa još 100 hektara površine. Struktura zemljišta u velikoj mjeri zavisi od strukture zemljišta koja se u poplavljenim područjima skoro u potpunosti izmjenila.

- Krenuli smo sa žetvom ječma, 80 hektara smo do sada skinuli. Prinos se kreće od 4,5 do 5 tona po hektaru, na različitim parcelama. Tamo gdje bilo plavljeno tu je daleko manji prinos jer je sabijeno zemljište, tako da biljka nije mogla noramlno da se razvija, čak je dolazilo i do uginuća biljaka. Tamo gdje je struktura ljepša, gdje nije bilo plavljeno, tu je prinos daleko bolji kreće se i do 6 tona po hektaru. Možemo reći da je ta poplava prošlogodišnja nanijela veliku štetu, koja neće moći ni za narednih pet godina da se popravi struktura i treba obogaćivati zemljište poslije ovoga, rekla je Slobodanka Marković tehnolog u PD "Semberija.

Ipak, znatno bolja godina za poljoprivrednu proizvodnju daje prve rezultate, pa je kvalitet ječma na zadovoljavajućem nivou.

Ječam koji je prikupljen ove sezone u atarima PD "Semberije" namijenjen je vlastitim potrebama ovog poljoprivrednog dobra, a ako se pojavi višak on će svoje mjesto naći na tržištu.

Na parcelama PD "Semberije" ječmom je zasijano oko 200 hektara zemlje, a da bi se ispunio ukupni plan sjetve ratarskih kultura trebalo je do sada uložiti mnogo rada na obradu svih površina.

Od ove proizvodne sezone krenula je PD "Semberija" i sa porizvodnjom povrća za potrebe prerađivačke industrije "Sava Semberija" i do sada je obaj posao uspio, što je pokazao i prinos graška iz prvog roka sjetva.

Na 260 hektara površine zasijana je i uljana repica čije je skidanje sa njiva PD "Semberije" počelo ovih dana.

Bitno je naglasiti da je svo raspoloživo zemljište kojim gazduje poljoprivredno dobro Semberija zasijano u ovoj sezoni. U dobrom stanju su i sve proljećne kulture naročito soja i kukuruz, a da bi se veliki posao na njivama priveo kraju poljoprivredna mehanizacija i ljudska angažovanost igraju u tome glavnu ulogu.

Posvećenost poslu i odgovornost, uprkos svim problemima, daju na kraju odlične rezultate. 180 ljudi koji intenzivno rade u atarima PD "Semberije" spremni dočekuju svaki naredni posao koji vrlo vješto diktira i određuje za njega predviđena sezona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )