FOTO: 021.rs

Ženka komodo zmaja po imenu Čarli u Zoo vrtu Čatanuga u Tenesiju donijela je na svijet tri mladunca bez parenja.

Čarli je provela određeno vrijeme u društvu zmaja po imenu Kadal, ali su se tri mlada mužjaka Oniks, Džasper i Flint izlegli zahvaljujući partenogenezi. Riječ je o fenomenu koji je svojstven ženkama koje iz neoplođene jajne ćelije mogu da razviju embrion. Ovo je vrlo rijetka pojava među kičmenjacima - samo 70 vrsta, odnosno 0,1 odsto ima ovu sposobnost.
 
Gmizavci su se izlegli prošlog avgusta, ali uprava Zoo vrta nije mogla sa sigurnošću da tvrdi da su mladunci Kadalovi potomci. Napravili su DNK test koji je pokazao da ih je Čarli donijela na svijet samostalno.
 
Komodo zmajevi su tokom evolucije osim polnog razmnožavanja razvili i sposobnost partenogeneze, jer je izolovani prostor u divljini njihovo prirodno stanište. Veoma su agresivni kada osjete prisustvo drugih bića.
 
Partenogeneza je proces oplodnje jajne ćelije koji se događa zahvaljujući drugoj jajnoj ćeliji. Biološki proces stvaranja jajašca naziva se oogeneza i podrazumeva generisanje polarnog tijela koje u sebi sadrži duplikat DNK jajne ćelije, piše CNN.
 
"Obično se polarno tijelo smanjuje i nestane. Kod Čarli su polarna tijela preuzela ulogu spermatozoida i pretvorila jajne ćelije u embrion", piše časopis "Scientific American" i dodaje da su prvi slučajevi partenogeneze komodo zmajeva prijavljeni 2006. godine.
 
Ženke komodo zmajeva nose WZ, a mužjaci ZZ hromosome. U procesu partenogeneze, majka može da stvori samo WW jaja ili ZZ jaja. WW jaja nisu održiva pa ostaju samo jaja sa ZZ hromosomima. Tako su mužjaci u zoološkom vrtu u Tenesiju došli na svijet.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )