FOTO: null

Ukupno 15 osoba, od čega u BiH sedam, a u Francuskoj osam, uhapšeno je danas u zajedničkoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i francuske policije, čime je razbijena organizovana kriminalna grupa koja je žene i djecu iz BiH prebacivala u

"Procjenjuje se da su osumnjičeni svojim nezakonitim aktivnostima stekli protivpravnu imovinsku korist veću od dva miliona evra, a novac su kupovinom nekretnina u BiH i vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan život", navodi Kristina Jozić, portparol SIPA.

Tokom te međunarodne akcije, kodnog naziva CD, koja je u obje države počela na dogovoreni znak, tačno u šest časova, pretreseni su objekti i vozila na devet lokacija u Zenici, Vlasenici, Prijedoru i Jajcu, a istovremeno su u Francuskoj hapsili i policajci te države.

Ovdje su uhapšeni Elvis Salčinović (39), koji se ranije prezivao Hamidović, zatim Toni Hamidović (24), te D.H., L.H., Nedeljko Dakić iz Prijedora, B.T. i E.H. Osim za trgovinu i krijumčarenje ljudi, terete ih i za radnu eksploataciju, krađe i prosjačenje, pranje novca, krivotvorenje isprava, zloupotrebu droga...

Sumnja se da su od 2012. godine vrbovali više žena iz BiH, s kojima su stupali u vanbračne zajednice i organizovali njihove odlaske u Francusku. Tamo su ih ucjenjivali, prijetili im, zastrašivali ih i zlostavljali, odnosno prisiljavali da džepare i čine druge oblike uličnog kriminala u više gradova, a potom im predaju novac koji pribave na taj način.

Žrtve, među kojima ima i djece, bile su pod stalnom kontrolom, izložene svakodnevnom maltretiranju, kako bi ukrale što više novca. U Francuskoj je već danas zbrinuto više potencijalnih žrtava trgovine ljudima iz BiH, a i u Zenici je zatečen veći broj djece, čiji identitet zasad nije poznat, kao ni staratelja, te će oni biti zbrinuti kao potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Od kada su se 2010. godine pojavili u Zenici, Salčinović i njegovi kompanjoni svako malo su bili u centru pažnje. Desetak puta su hapšeni zbog narkotika, prosjačenja i trgovine ljudima i slično, i svaki put puštani su na slobodu. U međuvremenu, njihovo bogatstvo je bivalo sve veće.

Kuća u Goraždanskoj ulici, u kojoj su uhapšeni, prva je nekretnina koju su Salčinović i ekipa kupili. Vjeruje se da ova grupa, čiji je vođa u Zenici poznat po videu na YouTubeu pod nazivom "Samo za dušmani", ima minimalno deset stanova i više poslovnih prostora u Zenici i okolini.

U zeničkom naselju Lukovo Polje, u kojem su danas uhapšeni Salčinović, Hamidović, te još jedna osoba, kažu da nije bilo otpora tokom akcije.

"Godinama smo navikli na buku iz te kuće, u kojoj se u jednom času nađe 40 - 50 lica, među kojima je veliki broj djece i žena. Kada se okupe, govore raznim jezicima, ponašaju se bahato, voze skupocjene automobile, dovode muziku, pucaju.... Međutim, prema komšijama su bili korektni", priča nam jedan stanovnik zeničkog naselja Lukovo Polje.

Jučerašnjoj akciji u Goraždanskoj ulici prisustvovali su i francuski istražitelji koji nisu željeli davati izjave. Upravo iz Pariza je početkom 2013. godine krenula akcija razbijanja "klana malih kradljivica".

Naime, na Prekršajnom sudu u Parizu te godine krenulo je suđenje Fehimu Hamidoviću, Romu bh. porijekla, koji je terećen da je djevojčice i djevojke sa prostora bivše Jugoslavije prisiljavao na krađu po metrou u Parizu, ali i drugim europskim gradovima.

I svjedoci akcije u Zenici kazali su nam kako je "ovaj dan morao doći".

"Godinama se ovdje smjenjuju žene i djeca. Teško je kazati koliki je to broj, ali budu ovdje nekoliko dana i nikada se više ne vraćaju. Uvijek smo sumnjali da završavaju negdje na Zapadu", kazao nam je jedan mještanin na Lukovom Polju.

Iz SIPA kažu da su u ovu aktivnost bili uključeni i predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražioci SIPA i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz. Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je da se radi o velikoj međunarodnoj akciji.

"Na ovom predmetu radio je zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, sastavljen od oko 20 osoba, iz policijskih i tužiteljskih institucija BiH i Francuske, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvaju država radi otkrivanja vrlo složenih i društveno opasnih oblika kriminala", kaže Grubešić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )