FOTO: null

Zemlju će sutra, 19. januara, pogoditi geomagnetna oluja, koja može izazvati kolaps elektrodistributivnih mreža, upozoravaju astronomi.Riječ je o fenomenu koji bi mogao dovesti do kolapsa.

Oluju koja bi trebalo da pogodi našu planetu uzrokuje gas koji prolazi kroz rupu u Sunčevoj atmosferi, zbog čega nastaje solarni vjetar, koji djeluje na magnetosferu Zemlje.

Stručnjaci navode da se, ipak, očekuje oluja klase "G-1", najblaža na skali američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere.

Ali, i takva blaga oluja mogla bi da prouzrokuje slabija kolebanja u mreži električnog snabdijevanja, a može uticati i na satelite.

Geomagnetne oluje mogu da utiču na snabdijevanje električnom energijom širom svijeta, pa tako oluja kategorije "G-5" može izazvati velike probleme sa naponom, te oštećenje transformatora.

"G-5" djeluje i na radio-talase, zbog čega može onesposobiti telefonsku komunikaciju i internet.

Ipak, astronomi amateri mogli bi da uživaju u svjetlima na nebu, a naveče bi mogla biti vidljiva i polarna svjetlost, navode naučni portali.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )