FOTO: null

Najstarija moderna, kulturna i naučna institucija u Bosni i Hercegovini, Zemaljski muzej BiH, napunio je 128 godina, a u čast te godišnjice posjetioci mogu od 12 do 20 sati besplatno posjetiti muzej.

Postavljena je gostujuća izložba od evropskog kulturnog značaja, izloženi su predmeti koje publika dosad nije vidjela, a od izuzetne su vrijednosti. Ova izložba biće otvorena 10 dana, a kako je kazao vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, u budućnosti će se nastojati da se 1. februar uvijek obilježava nizom manifestacija u muzeju.

Dodao je da će tokom dana biti organizovane prezentacije poslova koji se obavljaju unutar muzeja, a obično su skriveni od javnosti, kao i prezentacije filmova o Zemaljskom muzeju. Izložena je i originalna Sarajevska Hagada.

Zemaljski muzej BiH zvanično je otvoren 1888. godine, preživio je tri rata, a opstao i nakon što su većim dijelom obustavljeni grantovi za sedam bh. institucija kulture od značaja za državu, jer njihov pravni status nije riješen.

Zbog finansijskih poteškoća nakon ukidanja grantova, na tri godine zatvorio je svoja vrata, ali je 15. septembra prošle godine nanovo otvoren, što su mnogi dočekali s oduševljenjem. Sijarić kaže da je situacija u muzeju slična onoj kakva je bila i prije nekoliko mjeseci, kada je muzej tek otvoren, ali s obzirom na to da je početak godine, izrazio je očekivanje da će biti realizirana data obećanja predstavnika različitih nivoa vlasti u finansijskom smislu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )