FOTO: null

,,Željeznice RS,, završile su prvo polugodište 2015. godine sa gubitkom od 4,65 miliona KM, što je za 5,85 miliona manje u odnosu na isti lanjski period.

Prihodi "Željeznica" na kraju prvog polugodišta iznosili su 38,23 miliona, a rashodi 42,89 miliona maraka. I na tom polju situacija je bolja nego lani, jer su prihodi porasli, a rashodi smanjeni. U prvih šest mjeseci prošle godine prihodi su iznosili 36,39 miliona, a rashodi 46,91 miliona KM.

U "Željeznicama RS" su istakli da je na znatno poboljšanje poslovanja najviše uticao povećan prevoz robe. Na prošlogodišnji gubitak od 10,51 milion KM značajno su uticale i poplave, koje su pričinile štetu na više pružnih pravca.

Direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović kaže da je gubitak lani bio viši zbog štete koju su pretrpjeli od poplava i izgubljenih prihoda jer mjesec nisu radili punim kapacitetom.

- Djelimično se ove godine popravilo i poslovanje, a imamo manje troškove i veći obim prevoza - rekao je Savanović.

On je, međutim, upozorio da će minus do kraja godine biti znatno veći ukoliko ne bude ništa učinjeno na planu finansijskog restrukturiranja preduzeća. Savanović, koji je krajem jula ponovo imenovan za direktora "Željeznica RS", kaže da su već počeli da rade na tome smanjenjem akcijskog kapitala kako bi pokrili gubitak te da nastavljaju da rade na daljem restrukturiranju obaveza.

Obaveze "Željeznica" na kraju juna iznosile su 301,57 miliona KM, a od te sume se na dugoročne odnosi 161,25 miliona, a na kratkoročne iznosile 140,32 miliona. Akumulirani gubitak "Željeznica RS" na kraju polugodišta dostigao je 267,99 miliona KM, ali je Skupština akcionara u julu donijela odluku da on bude pokriven na teret akcijskog kapitala. Na taj način biće pokriveno 245,25 miliona KM gubitka tako da kapital "Željeznica" iznositi 50.000 KM.

Restrukturiranje

Dragan Savanović i pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni prenijeli su juče savjetniku u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Oleu Hameru da su Vlada i "Željeznice" opredijeljeni za strateško restrukturiranje tog preduzeća. Savanović je istakao da je cilj da reorganizacijom bude podignuta efikasnost poslovanja, uspostavljena funkcionalnija organizacija i izvršena racionalizacija troškova.

- Većina evropskih željeznica pretrpjela je određenu reformu. Funkcije upravljanja infrastrukturom i prevozom su razdvojene u skladu sa EU direktivama i to je sudbina i "Željeznica RS" - rekao je Savanović navodeći da bi plan restrukturiranja u oktobru mogao biti ponuđen na razmatranje Vladi RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )