FOTO: null

Oko 1.000 nezadovoljnih radnika “Željeznica” Republike Srpske počelo je sa najavljenim protestima u Banjaluci.

Nakon okupljanja na Trgu Krajine, protestanti su došli do zgrade Vlade RS gdje su stali i počeli sa prozivkama resornog ministra, Milenka Savanovića.

Čedomir Knežević, radnik ŽRS iz Prijedora, je krenuo prema ulazu u zgradu Vlade, međutim, policija ga je spriječila da uđe unutra, nakon čega je došlo do manjeg komešanja. Ipak, sve je brzo raščišćeno, javlja novinar "Nezavisnih".

Kneževiću, koji već danima štrajkuje glađu, prije početka protesta je pružena hitna pomoć jer mu je pozlilo, javila je Anadolija ranije.

Radnici su, prilikom okupljanja na Trgu, uzvikivali parole i pogrdne povike upućene Draganu Savanoviću, direktoru ŽRS kao i određenim političarima.

Čitavom isplaniranom putanjom, kuda će protestanti proći, raspoređene su značajne policijske snage a prisutna je i Jedinica za podršku.

Nezadovoljni radnici su "naoružani" transparentima, a jedna od zanimljivih parola glasi "Niste vi za VD, vi ste za KPZ".

Na proteste su stigli radnici "Željeznica" iz Banjaluke, Doboja, Prijedora i drugih gradova Srpske.

Sindikalci su juče izjavili da su povukli raniji zahtjev da se obustavi primjena novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u "Željeznicama", jer su se na ranijem sastanku u Doboju "poprilično usaglasili sindikati i uprava".

Sindikalci tvrde da se svakom radniku duguje više od 7.500 KM, ili 12 prosječnih plata u "Željeznicama" koje iznose 644 KM.

Oko 2.000 zaposlenih u ŽRS, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja koja su veća od 14 miliona KM.

Radnici traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

U okviru "Željeznica" djeluju Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )