FOTO: InfoBijeljina.com

Iako po pravima iz zdravstvenog osiguranja Republika Srpska ne zaostaje u odnosu na zemlje regiona, ono na šta Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske godinama apeluje jeste da su zdravstvu potrebni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan, alkohol i slično.

“Naš zdravstveni sistem se sada isključivo finansira od doprinosa za zdravstveno osiguranje i to je za sada jedini izvor finansiranja”, rekli su za portal InfoBijeljina iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS. 

Kako ističu, u zemljama regiona, pa i u EU, dopunski izvori učestvuju sa oko 20 odsto od ukupnih prihoda obaveznih zdravstvenih osiguranja, a najzastupljeniji izvor upravo je dodatno oporezivanje po zdravlje štetnih proizvoda. 

“Podsjećamo da Hrvatska i Slovenija već odavno imaju dodatne izvore finansiranja, pa primjera radi, oko 150 miliona evra godišnje pripadne hrvatskom zdravstvu od akciza na duvan i alkohol”, kažu iz Fonda.

Kako dodaju, u situaciji kada se prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje neredovno uplaćuju, zdravstvo, dugoročno gledano,  neće biti  u mogućnosti da odgovori svim izazvovima koja nam nameće savremena medicina, dok su potrebe za skupom dijagnostikom i inovativnim lijekovima sve veće, a iziskuju ogromne, milionske  troškove.

“Zato još jednom apelujemo  na javost da nas podrži u nastojanjima da se obezbjedi dodatni izvori finansiranja, baš kao što su to učinile i zemlje regiona”, ističu iz FZO RS.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )