FOTO: InfoBijeljina

Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika RS traže od Vlade RS da se ubrzaju pregovori o povećanju plata svim zaposlenim u zdravstvenom sektoru Srpske, jer smatraju da se pregovori mjesecima ne pomjeraju sa mrtve tačke.

Zahtjev sindikalaca je da se plata poveća za 30 odsto, ali ne bi odbili ni povećanje od 20 odsto! Problem oko malih plata bijelih mantila u RS nije od juče, kažu sindikalci za "Novosti", ali zbog malih primanja sve veći je odliv kadrova i to je ključni problem.

Miodrag Femić, predsednik Strukovnog sindikata zdravstvenih radnika RS, kaže, za "Novosti", da nisu zadovoljni u kom smjeru idu razgovori sa Vladom i da nema konkretne priče o povećanju plata, već da se dosta toga svodi na priču "šta bi bilo kad bi bilo". On kaže da će sindikalci u narednim danima održati sastanke da vide kako da djeluju prema Vladi.

Femić ističe i da bi se povećanje plata odnosilo na 6.500 bijelih mantila u Srpskoj, a koji sada zbog malih primanja napuštaju Srpsku i odlaze širom Evrope da rade.

- Medicinska sestra u RS radi za platu od 650 do 700 maraka. Mi tražimo da njihova plata bude 1.000 KM. Doktor opšte prakse ima platu od 950 do 1.200 KM. Naš zahtjev je da plate doktora budu minimalno 1.700 KM - ističe Femić.

On poređenja radi kaže, da su plate doktora u Njemačkoj, a gdje mahom odlazi kadar iz Srpske, oko 10.000 maraka.

- Za medicinske sestre plate u Njemačkoj su u rasponu od 3.000 do 6.000 maraka, eto zbog čega ljudi odlaze - ističe Femić.

Kako kaže, nisu samo u Njemačkoj veće plate, nego i u Federaciji BiH, i to za dva do tri puta nego u zdravstvenom sektoru RS.

- U Federaciji BiH doktori rade za platu od 4.600 maraka, a medicinske sestre za 1.500 KM - poručuje Femić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )