FOTO: desavanjaubijeljini.com

Verica Lujić (60) iz semberskog sela Dragaljevac godinama već priprema zdrave prerađevine od voća i povrća za koje je recepture naslijedila, kako kaže, od svoje bake. Na jednoj od tezgi, na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, lako se prepoznaju njeni proizvodi.

„Pripremam džemove od kajsije, šljive, pekmez od jabuke. Tu su i oguljene smokve i šljive, pripremljene kao slatko. Godinama već pripremam slatko od dunja. Od sirupa, svake godine pripremam sirup od šumske kupine, dunje, drenjka. Naravno, ljudi traže i rakiju orahovaču, drenovaču, trnovaču. Već sam počela pripremati i mljeveni kuvani paradajz u ovoj sezoni, a tu je i ruževina, sok od ruže. Prikupljam i čajeve koje pronalazim u svom selu, od macine trave, nane, ranjenika, kantariona, majčine dušice. Sve prikupljam i pripremam još od malih nogu. Tačno znam kada treba ubrati koju ljekovitu travu, kako je osušiti i pripremiti za čajeve“.

Verica kaže da su njeni proizvodi potpuno prirodni, bez ikakve hemije i konzervansa. Jedino mljeveni paradajz priprema uz dodavanje vinobrana.

„Sve sam ovo učila od moje bake. Mladi čak i ne znaju za mnoge recepte i prerađivene koje se mogu dobiti sa malo znanja i truda. Da se više potrude i da su zainteresovani da nešto nauče, vrlo brzo i lako bi savladali sve ove vještine“.

Verica voćne sirupe prodaje po cijeni od 10 KM, dok džemovi koštaju šest maraka. Rijetki pekmez od jabuke je nešto skuplji, tegla košta 13 KM.

Slatko od smokava i šljiva košta šest KM, dok kuvani paradajz košta od 4,5 do 5 KM, zavisno da li je u pitanju pakovanje od 1,5 ili dva litra. Rakije su nešto skuplje, tako da rakija orahovača, drenovača i trnovača koštaju po 15 KM.

Verica kaže da za nju sezona proizvodnje zdravih i ukusnih prerađevina od voća i povrća tek počinje. Svaki trenutak koristi da proizvede nešto što kupci traže.

U sezoni proizvede od 200 do 300 tegli ajvara i sve proda na kućnom pragu. Kaže da ne dočeka ni pola zime, a ajvar je već rasprodat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )