FOTO: ordinacija.hr

Suvo lice odaće vaše godine, a ovim se jutarnjim rutinama odajete sami. Dok pojavu bora ne možete zaustaviti, njihovu vidljivost možete umanjiti, ali i pogoršati. Kako se ne bi činili starijima nego to zaista jeste, pokušajte izbjegavati neke od najčešćih jutarnjih rutina koje narušavaju vaš mladolik izgled.

1. Pretjerano tretiranje kože lica
Suvo se lice čini starijim, pojašnjavu stručnjaci te tvrde kako koža tokom godina smanjuje proizvodnju masti, a upravo tada i bore i pore postaju sve vidljivije. Kako ne bi ubrzavali proces starenja, predlaže se dubinsko pranje kože lica prije spavanja, a kao jutarnja se rutina preporučuje umivanje mlakom vodom.

2. Nenanošenje zaštitnog seruma
Osim lošeg uticaja UV zraka na kožu lica, iz okoline vrebaju i drugi zagađivači koji na kraju potiču preuranjeno starenje, tvrdi dr. Joyce Imahiyerobo-Ip. Iz tog razloga preporučuje se nanošenje seruma s antioksidansima prije nanošenja prajmera, a navodi i kako bi najbolje bilo potražiti serum s vitaminom C i E kao i s ferulinskom kiselinom, zelenim čajem ili likopenom.

3. Nedovoljna konzumacija vode
Ukoliko ujutro posežete za kafom, nikako ne zaboravite na vodu. Nedovoljna će hidratacija kožu učiniti suvom, a samim time će i pokazatelji starosti postati vidljiviji.

4. Izbjegavanje vježbanja
Dok vježba potstiče mikrocirkulaciju lica i samim time vlaži kožu lica, nedostatak iste izaziva blijedi izgled kože. Vježba takođe donosi i neke dugoročne dobrobiti po izgled kože jer u suštini usporava i stanično starenje kože.

5. Pretjerano nanošenje pudera
Prekrivanje nepravilnosti na koži lica debelim slojem pudera učiniće vas samo starijima jer će istaći pore, a ovo pravilo posebno je bitno zimi kada se koža dodatno isušuje. Nanošenje manjih količina pudera pomoću spužvice neće istaći pore, a neće ni dopustiti pretjerivanje.

6. Nedovoljna zaštita područja oko očiju
Oči su najbolji pokazatelji starosti pa je briga o njima ključna u očuvanju mladolikog izgleda. Upotreba kreme za područje oko očiju ujutro i naveče obavezna je, a preporučuje se i upotreba kreme sa zaštitnim faktorom 30 po cijelom licu. Bez obzira na to o kom se godišnjem dobu radi i koliko sunčano bilo, sunčane su naočale obavezna oprema, piše Ordinacija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )