FOTO: null

Uzgajivači svinja na domaćem terenu opterećeni prekomjernim uvozom, niskom cijenom svinja, koja sada iznosi od dvije do 2,20 KM po kilogramu tovljenih svinja, te skupom stočnom hranom, došli su u situaciju da će morati da smanje ili potpuno ugase proizvod

Oni koji su godinama u ovom poslu bez obzira na sve poteškoće ne namjeravaju posustati I prekinuti borbu za konkurentnost. Mišići u Dvorovima već dvadeset godina održavaju farmu, kako, to samo oni znaju, ali da je teško ne kriju. Momčilo Mišić kaže da se od desete godine prihvatio svinjogojstva, radilo se priča nam uvijek punom parom, pa se vremenom farma širila.

Podmlatka ima I sada kaže Momčilo I dodaje da je u prasilištu često oko dvadesetak oprašenih krmača. Računicu je odavno sveo I izračunao da na godišnjem nivo bude I preko 1.000 prasadi, za koje uspije naći kupca.

Cijenom svinja bio je zadovoljan ovaj uzgajivač sve do novembra prošle godine, od tada do danas tvrdi cijena je pala, pa isplativosti nema. Bitno je kaže isprazniti torove.

Iako cijena svinja godinama nije bila niža, kupac se naći mora priča nam Momčilo, pa kroz osmijeh kaže da svinje proda onome ko naleti I ko više ponudi. Jedino je sigurno tvrdi da je posao na farmi težak I zahtijevan.

I taj trud se kaže ovaj domaćin isplatio, za rezultat ima zdrava grla pa gubitaka kaže nije imao. Svemu ovome kumovala je kvalitetna stočna hrana, koju je priznaje Momčilo najteže obezbjediti I nabaviti.

Bez obzira što se za plasman svinja snalazi I što grla sa ove farme otkupe I domaći klaoničari, Momčilo kaže da ova proizvodnja nije sigurna jer iza domaćih uzgajivača niko ne stoji. Na mukama je I zbog još uvijek neprodatih bikova, koji plasman odavno iščekuju na farmi u Batkoviću.

Da bi sačuvali I održali stočarsku proizvodnju koja je Mišićima osnovni egzistencijalni posao, obrađuju oko 500 dunuma zemlje, od čega 250 dunuma uzimaju u zakup. Sve su uložili kako bi tržištu dokazali da domaća proizvodnja odiše kvalitetom. I danas tvrde uslova za proširenje farme svinja ima, ali nema garancije kaže Momčilo.

Meso iz uvoza veoma je sumnjivog kvaliteta tvrde domaći uzgajivači jer se za te proizvode vrše samo analize negativnih i pozitivnih bakterija, ne garantuje potpunu ispravnost mesa i ne pokazuje da li je ono bilo zamrznuto i koliki je stvarni rok upotrbe. Deklarisanje domaćeg mesa je mnogima još uvijek nedostižno.

I da na domaćem mesu stoji deklaracija potrošači bi smatraju uzgajivači kupovali ono jeftinije, odnoso uvozno meso, pa je uvjeravaju utakmicu na tržištu teško dobiti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )