FOTO: srpskainfo.com

Zbog nedostatka medicinskih sestara i ljekara, bolnice su počele zatvarati pojedina odjeljenja. I stanje se, bar kako sada stvari stoje, ne planira tako brzo popraviti.

Jedan od razloga je svakako i zarada. Viša medicinska sestra čiju priču objavljuje Slobodna Dalmacija ima platu oko 6 hiljada kuna (811 evra). U bolnici u kojoj je zaposlena, radi i privatna firma na poslovima čišćenja prostorija. U nastojanju da zadrži spremačice i čistačice, a i da mu se posao ne raspadne, vlasnik te firme nedavno im je dao platu od 740 evra.

Poređenja radi, neto plata medicinske sestre u Njemačkoj kreće se oko 2.600 evra. Tri puta više nego u Hrvatskoj.

U takvim se uslovima vodi rasprava o tome treba li plate u bolnicama povećati 3 ili 4 odsto. I ima li država, u vrijeme kada je proračun u debelom suficitu, dovoljno novca da to isfinansira.

Ministar zdravlja Hrvatske Milan Kujundžić parafirao je sa strukovnim sindikatima sporazum po kojem bi se 3 odsto odmah podigla plata u sektoru zdravstva za 72 hiljade zaposlenih. Sporazum je uključivao i klauzulu da plate potom porastu za 4 odsto.

Sindikati su u startu tražili povećanje od deset procenata, ali su na kraju pristali na kompromis. Vlada je, ipak, postignuti sporazum odbacila, a sindikati su podigli ljestvicu. Sada, naime, traže rast od 6 procenata. Jer je sve izglednije da će se povećanje moći primjeniti tek od 2020. godine.

Istovremeno, u nedavno usvojenim smjernicama fiskalne politike za period 2020-2022 Vlada predviđa smanjenje budžeta Ministarstva zdravstva.

A rast plata i smanjenje budžeta obično ne idu ruku pod ruku. Ne na način da to odgovara zaposlenima u uzdrmanom zdravstvenom sistemu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )