FOTO: pixabay

Prodavci hrane u Vijetnamu nude dvije vrste poslastica: pacove i slijepe miševe. Lokalno stanovništvo ih koristi kao primarni izvor proteina, a ni turisti ne odolijevaju egzotičnom specijalitetu.

Za stanovnike tropske Azije pacovi predstavljaju važan izvor proteina. To je posebno izraženo na farmama u Vijetnamu, kako na sjeveru tako i na jugu, a mogu se naći i u ponudi urbanizovanih područja, kao što je grad Ho Ši Min.

Na svijetu postoji oko 89 vrsta glodara koji se koriste u ishrani, preko Azije i Južne Afrike do Sjedinjenih Američkih Država, gdje su za omiljenu poslasticu dugo važile vjeverice. Stanovnici Vijetnama najčešće jedu dvije vrste: Pacove koji žive u pirinčanim poljima, njihova težina doseže i do pola kilograma i Indijske zemljane pacove koji teže i po 2 kilograma.

Farmeri u Vijetnamu hvataju glodare žive, nakon čega ih zatvaraju u kaveze od bambusa, pripremaju ih za obrok svojim porodicama ili ih prodaju.

U Mekong Delti meso glodara je čak skuplje od piletine, naglasio je naučnik koji se bavi ekološkim upravljanjem glodarima na Međunarodnom institutu za proučavanje pirinča na Filipinima, Grant Singlton. Proizvodnja Mekong Delte obračunava oko 3,600 tona živih pacova godišnje, što je oko 2 miliona dolara. 

Način pripreme varira - pa tako se mogu pronaći dimljeni, prženi, pečeni, bareni ili kuvani na pari pacovi. Za meso glodara pripremano na pari se kaže da ima najintenzivniji ukus. "Stranci koji probaju meso glodara prvi put tvrde da ima ukus kao piletina. Ja mislim da više podsjeća na zečetinu", objašnjava Singlton. 

Mještani posebno preporučuju meso glodara trudnicama, kao bogat izvor hranljivih materija.

Pažljivo kuvajte

Iako je većina divljih pacova u Vijetnamu zdrava i pokazuje nisku prisutnost parazita, mogu ugroziti zdravlje onog ko ih priprema, prije nego što se termički obrade.

Glodari su nosioci više od 60 bolesti koje mogu uticati na zdravlje ljudi. Kako uništavaju usjeve, poljoprivrednici u Vijetnamu postavljaju otrove, naročito na pirinčanim poljima. Ovi otrovi se ponašaju kao spori anti-koagulanti, pa je potrebno i do pet dana kako bi usmrtili svoju žrtvu.

Zbog opasnosti od konzumiranja mesa koje je prethodno otrovano, Vijetnamci radije kupuju žive glodare na pijacama, kako bi procijenili da li je životinja zdrava. Naučnici savjetuju da se meso dobro prokuva kako bi se spriječila potencijalna zaraza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )