FOTO: null

Sve kompanije iz Bobar grupacije su u finansijskim problemima zbog blokade Bobar banke preko koje su poslovali. Pored blokade depozita, ne mogu raspolagati sredstvima na tekućem računu, izmirivati poreske obaveze i isplaćivati plate.

Niko od nadležnih u menadžmentu Bobar grupacije nije dostupan za informacije o stanju u ovom poslovnom sistemu.

Porparol Bobar kompanije Zoran Milošević kratko je za poslovni portal CAPITAL potvrdio da većina firmi iz Bobar grupacije, čija su sredstva „zarobljena“ u Bobar banci, ima praktičan problem oko uplate PDV-a, koju treba izvršiti do desetog u mjesecu, ali je blokirano i plaćanje drugih obaveza za plate, režijske i materijalne troškove.

 

Radnici Elvaka traže plate

Miloš Pekić, predsjednik Sindikalne organizacije u „Elvaku“, koja trenutno zapošljava oko 156 radnika, kaže da u ovoj fabrici trenutno ima posla za proizvodnju procesne opreme do maja naredne godine. Unosan posao oko proizvodnje šina vodilica za liftove, koji je uspješno odrađivan za italijanske partnere, zaustavljen je prije više od godinu i po dana.

Pekić kaže da će u ime radnika danas razgovarati sa menadžmentom o načinu isplate novembarske plate, jer su sredstva i ovog preduzeća velikim dijelom zarobljena u Bobar banci.

 

Ugrožena egzistencija 5.000 ljudi

Marko Stanišić, direktor bijeljinskog „Univerzala“, koji zapošljava 30 radnika, izjavio je da nema kašnjenja u isplati plata, ali je zbog blokade Bobar banke poslovanje ovog preduzeća morao preusmjeriti na druge banke.

Zoran Madžarević, direktor Fabrike parketa i briketa „ BMD“ DOO Janja, koja zapošljava 75 radnika, kaže da je situacija u ovom preduzeću nakon blokade Bobar banke izuzetno teška.

„Situacija je izuzetno komplikovana, jer treba imati u vidu da je blokadom Bobar banke dovedena u pitanje egzsitencija, ne samo naših, već oko 1.100 radnika Bobar grupacije i 5.000 članova njihovih porodica“, kaže Madžarević.

Madžarević ističe da većina fabrika iz Bobar grupacije imaju po jedan žiro – račun, te da sada i firme i radnici moraju otvarati račune u drugim bankama, za što su potrebni novi troškovi i vrijeme.

Od svih preduzeća iz Bobar grupacije na području Bijeljine jedino fabrika „Elvako“ ima organizovanu sindikalnu organizaciju, potvrdili su nam u Regionalnom sindikalnom centru u Bijeljini.

Bobar grupa obuhvata 28 preduzeća svrstanih u četiri poslovne divizije sa preko 35 poslovnih djelatnosti i oko 1.100 radnika

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )