FOTO: srpskainfo.com

Semberski proizvođači duvana, zasađenog na 265 hektara, ove godine završiće berbu ranije, iako je krajnji rok za otkup tek polovina sljedećeg mjeseca.

Tehnolog u preduzeću “Duvan” Slavko Mihajlović rekao je da je prinos duvana ove sezone sličan prošlogodišnjem, uprkos očekivanjima i dobrom početku godine.

– Od sredine avgusta došlo je do pada kvaliteta ove industrijske biljke, pa je duvan, zbog nedostatka kiše, prosječan u odnosnu na prethodne godine – naveo je Mihajlović.

On je dodao da je cijena duvana loša i godinama ista.

– Duvan je treće klase, sa cijenom od tri KM po kilogramu i dodatnih 30 feninga ukoliko se ostvari prinos veći od 150 kilograma po dunumu – napomenuo je Mihajlović.

U Semberiji je nekad duvan sadilo stotinak porodica, koje su godišnje proizvodile oko 850 tona ove biljke, a iz godine u godinu broj proizvođača se smanjuje zbog niskih cijena, malih podsticaja i nelojalne konkurencije.

Proizvođači duvana su uputili prijedlog Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Savjetu ministara da se na nivou BiH osnuje fond u koji bi išao dio akciza, čime bi bili motivisani da rade veće površine, bilo bi suzbijeno crno tržište, a time povećan i budžet od akciza na cigarete.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )