FOTO: Nezavisne

Vojnom vježbom kod Titela, uz učešće riječne flotile, aviona i artiljerije, završena je velika vojna vježba "Vek pobednika 1918-2018", koja je povodom 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom rat istovremeno izvedena na deset lokacija u Srbiji.

U vježbi je učestvovalo oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, 645 borbenih sistema i sredstava i 24 vazduhoplova.

Najkompleksnija vježba, uz gađanje bojevom municijom, izvedena je na Pešteru, kojoj su zajedno sa državnim i vojnim vrhom Srbije prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović.

Oko 2.000 vojnika učestvovalo je u vježbi na Pešteru na kojoj su demonstrirana dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84.

Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva učestvovali su avioni Mig-29 i "Orao", helikopteri "Gama", "Mi-8" i sistem "KUB", a korištena su i borbena sredstva, koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije - sistem "PASARS" i samohodna haubica 155mm B52 "Nora".

U Titelu, na ušću Begeja u rijeku Tisu, pripadnici Kopnene vojske, riječne flotile i raketnih i vazduhoplovnih brigada učestvovali su u vježbi na kojoj je, između ostalog, prikazano forsiranje rijeke i prevoz tenkova preko pontonskog mosta.

Na poligonu Borovac kod Bujanovca izvedena je taktička vježba uz učešće oko 1.000 vojnika i 100 borbenih sredstava, na kojoj je prikazana obučenost snaga za reagovanje u izvođenju taktičkih radnji i postupaka u toku izvođenja operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Kod Vršca, na poligonu "Orešac", više od 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije izveli su protivterorističku operaciju, dok su na Velikom Jastrepcu pripadnici 246. bataljona ABHO iz Kruševca prikazali angažovanje na zadacima protivnuklearne, hemijske i biološke odbrane.

Na Pasuljanskim livadama kod Đuprije održana je vježba čija je tema "Borbena grupa u napadu" gdje je u odgovoru na napad neprijateljskih jedinca na jednice Vojske Srbije učestvovalo više od 1.200 vojnika i više od 100 sredstava ratne tehnike, među kojima i avioni, uz korištenje bojeve municije.

Kod Sremske Mitrovice održana je vježba "Tenkovski bataljon na maršu", u kojoj je učestvovalo 30 tenkova M-84 i 100 vojnika, na Zvorničkom jezeru prikazano je izvođenje diverzantskog napada sa vode na kopno, a korišteni su i amfibijski transporteri.

Specijalci Vojske Srbije prikazali su na poligonu Međa kod Leskovca ubacivanje izviđačke grupe padobranskim desantom, prikupljanje obavještajnih podataka o neprijatelju pomoću srpskog robota - tenka "malog Miloša", kao i blokadu terorista desantiranjem padobranaca.

Taktička vježba Bataljona vojne policije specijalne namjene "Kobre" održana je juče u kasarni "General Jovan Mišković" Beogradu.

Neki od najznačajnijih borbenih sistema Kopnene vojske koji su učestvovali na vježbi bili su tenkovi M84, top haubica 152 mm "Nora", višecjevni lanseri raketa "Oganj" i "Plamen-S" i samohodna lansirna oruđa "Strela 10M" i "Strela1", kao i amfibijska vozila.

Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplne odbrane učestvovali su avioni Mig-29, "Orao J22", "Galeb" i AN-26, helikopteri "Gama", MI-8 i MI-17, sistem "KUB" i radar AN TPS-70.

Prikazani su i naoružanje i oprema iz projekta "1500" kojima se opremaju jedinice za specijalnu namjenu, kao i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije - borbeno vozilo "Lazar-3", sistem "PASARS" i haubica 155mm B52 "Nora".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )