FOTO: null

Policija je opkolila osobu osumnjičenu za terorističke napade u četvrti Sen Deni nakon racije u kojoj je ubijeno troje, a petoro uhapšeno.

Pariski kvart je potpuno blokiran, na ulici su jake policijske snage i vojska, a stanovnicima se savetuje da ostanu u svojim kućama.

Ključni deo operacije odvija se u ulici Korbiljon, a "Gardijan" dodaje da ta adresa sugeriše da su se teroristi zatvorili u stanu koji se nalazi samo nekoliko spratova iznad osnovne škole.

Identitet osobe koja se zabarikadirala nije poznat, ali je policija potvrdila da je akcija usmerena ka "mozgu" operacije u Parizu - Abdelhamidu Abaudu. Takođe, kao mete se spominju Salah Abdeslam i navodni deveti napadač umešan u napade u Parizu. 

Još nema potvrde da je bilo ko od njih ubijen, uhapšen ili da je uopšte bio u stanu. 

Kako se navodi, pucnji i detonacije su se čule od 4.20h, kada je racija počela, a od 7.30h situacija je mirna. 

Prema poslednjim informacijama, u raciji je ubijeno troje terorista, jedna žena se digla u vazduh, sedam osoba je uhapšeno, a postoji nepotvrđena informacija da je jedan civil stradao od zalutalog metka. Četiri policajca su povređena, a stradao je i jedan policijski pas. 

Francuski BFMTV prenosi izjavu čoveka koji je teroristima iznajmio stan u Sen Deniju. Čovek koji živi u istoj ulici, ističe da su dvoje ljudi iz Belgije iznajmili stan. 

"Prijatelj me je pitao da dam stan dvojici njegovih prijatelja na par dana. Rekli su mi da žele da iznajme i to sam i uradio. Rekao sam im da u stanu nema ležajeva, ali su oni kazali da to nije problem, te da im je samo potrebna voda i mesto gde će se moliti. Apsolutno nisam imao ideju da su bili teroristi", rekao je muškarac čije ime nije navedeno. 

Međutim, AFP navodi da je on odmah nakon toga priveden u policiju, kao i njegova prijateljica koja je pre nekoliko dana spavala u tom stanu. Prema njenim rečima, oni koji su iznajmili stan nakon toga su došli pre dva dana. 

Figaro navodi da je 15 ljudi, među kojima ima žena i dece, evakuisano iz zgrade u Sen Deniju, kao i da je formiran informacioni centar. Francuski predsednik Fransoa Oland u Jelisejskoj palati drži hitan sastanak sa premierom Manuelom Valsom, ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom, ministrom odbrane Žan Iv le Drijanom, ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusom i ministarkom pravde Kritijanom Tobirom. 

Još nije poznata sudbina Abdelhamida Abauda. Neki javljaju da je sa njim i Salah Abdesla za kojim je policija raspisala poternicu posle napada, kao i neimenovani deveti napadač. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )