FOTO: InfoBijeljina.com

Arheolozi bijeljinskog Muzeja „Semberije“ i Muzeja u Doboju u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske i Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije, a uz podršku Eparhije zvorničko-tuzlanske, završili su prvu fazu istraživanja manastira Papraća.

Radovi su, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, potrajali do zime, a pronađeni arehološki artefakti predstavljaju važan dokaz o kontinuitetu ove bogomolje (koja potiče s kraja trinaestog i četrnaestog vijeka) od kraja 13. vijeka pa do danas.

Rukovodilac arheoloških istraživanja dr Aleksandar Jašarević iz Muzeja u Doboju napominje da je Hram Blagovijesti manastira Papraća jedan je od najmonumentalnijih, koji svojim izgledom, položajem i trajanjem dominira u okruženju i jedna je od najznačajnijih pravoslavnih bogomolja u Bosni i Hercegovini.

 
Danas poslije skoro dva vijeka burne i nimalo blagonaklone istorije manastir zahtjeva veliku obnovu i rekonstrukciju pojedinih njegovih dijelova, upozoravaju stručnjaci.

Arhelog bijeljinskog muzeja Snežana Antić ističe da je otkrivena velika količina arheološkog materijala, uključujući alatke od kosti i roga, keramičko posuđe, posude od stakla, dijelove staklenih prozora, alatke od metala, nakit i novac.



- Najveći broj numizmatičkih nalaza vezuje se za 17. vijek i uključuje novac poljskih i ugarskih kraljeva, turske akče, a kuriozitet predstavlja novac cara Ivana Groznog iz sredine 16. vijeka, koji daje potvrdu pisanih izvora o putovanjima papraćkih igumana u Rusiju. Osim što su bili vjerski centri manastiri su bili i ekonomska središta koja su proizvodila i trgovala robom od najrazličitijeg materijala i porijekla. Fragmenti keramike iz Iznika, najluksuznije keramike 16. vijeka dokaz su povezanosti sa velikim centrima Osmanskog carstva, isto važi i za nalaze od stakla čije su radionice smještene u Primoriju i Veneciji. U svoje zlatno vrijeme Papraća je bila značajan prepisivački centar koji je u najteža vremena sabirao i čuvao kulturu i tradiciju - rekla je arheolog Snežana Antić za portal InfoBijeljina.


Arheološko istraživanje na ovom lokalitetu biće nastavljeno na proljeće. Pronađeni arheološki materijal postaće dio muzejske postavke koja će upotpuniti naše spoznaje o religijskom životu ovog prostora. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )