FOTO: Nezavisne

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je u reviziji poslovanja za prošlu godinu Zavodu za zapošljavanje RS mišljenje s rezervom zbog uočenih brojnih nepravilnosti, pogotovo u projektima podrške zapošljavanju.

Kako se navodi u izvještaju, Zavod je dijelio podsticaje za zapošljavanje bez jasnih kriterijuma, gdje su novac dobili i oni poslodavci koji nisu ispunjavali svoje poreske obaveze i koji su smanjili broj zaposlenih radnika, a što je suprotno pravilima. 

"Pravilnikom nisu definisani precizni ni mjerljivi kriterijumi koji omogućavaju transparentno i nediskriminatorno bodovanje podnosioca zahtjeva, na osnovu kojih bi se izvršilo bodovanje i sačinila rang-lista po svim projektima. S tim u vezi, nije utvrđena ni skala, odnosno maksimalan broj lica po projektima za koje poslodavci mogu aplicirati prilikom zapošljavanja pa se dešava da neki poslodavci apliciraju za 20 radnika i na skoro sve projekte i da im se odobre sredstva, a pojedini poslodavci budu odbijeni iz razloga nedostatka sredstava", navode revizori.

Oni su Zavodu uputili šest preporuka u vezi sa finansijskim izvještajima, a šest u veze sa usklađivanjem poslovanja.

Direktoru se preporučuje da obezbijedi da se internim aktima uspostave precizni i mjerljivi kriterijumi koji će omogućiti transparentno i nediskriminatorno bodovanje podnosioca zahtjeva i po tom osnovu sačinjavanjem rang-liste precizno definišu postavljeni uslovi podnosiocima zahtjeva i način njihovog dokazivanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )