FOTO: null

Ustavni sud Republike Srpske je svojom odlukom od 29. septembra poništio odluku gradske skupštine o izmjeni regulacionog plana Centar, koja je donijeta na aprilskoj sjednici gradskog parlamenta.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti pokrenula je grupa građana koja je putem opunomoćnika pokrenula tužbu protiv ove odluke parlamenta i Ustavni sud je prihvatio njihovu inicijativu. 

O razlozima ovakve odluke Ustavnog suda razgovarali smo sa gradonačelnikom Bijeljine, Mićom Mićićem, koji je imao objašnjene za odluku Ustavnog suda.

- "Mi ćemo to otkloniti u narednom periodu. Imamo dvije varijante. Jedna je da uklonimo izmjene i dopune, ili, s obzirom da nam ove godine ističe Regulacioni plan Centar, da krenemo u redovnu proceduru donošenja novog i da otklonimo sve te nedostatke, koje nam je Ustavni sud nalozio.", rekao je za NTV Arena gradonačelnik.

Svi oni koji su do sada dobili urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole neće imati problema i njihovi objekti su legalni, ali će se do rješenja ovog problema obustaviti izdavanje bilo kakvih saglasnosti.

Još jedna afera i tužba prema gradu Bijeljina u poslednje vrijeme je veoma aktuelna. Preduzeće "Simeks" je tužilo grad Bijeljinu zbog propusta nakon prodaje građevinskog zemljišta od 520m2 za koje su 2007. godine uplatili novac, ali do sada im nije obezbjeđena mogućnost da uđu u posjed i počnu gradnju.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju još uvijek nije dobilo odluku Ustavnog suda o poništenju odluke o izmjeni urbanističkog plana Centar u Bijeljini i tek kada budu vidjeli razloge ovakve odluke daće svoje mišljenje, rekla je ministarka Srebrenka Golić.

Zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu regularnosti Odluke o izmjeni regulacionog plana podnijele su tri stranke, a njihov opunomoćnik, advokat Savo Bojanović ih je zastupao u ovom slučaju. I prije donošenja Odluke advokat Bojanović je resornom Odjeljenju u Bijeljini ukazivao na niz propusta i kršenja zakona, tako da možemo govoriti o svjesnom kršenju odluka od strane predlagača odluke.

Naredni koraci će se napraviti tek kad nadležno ministarstvo dobije odluki i zauzme svoj stav u ovoj presudi, a postoje dvije mogućnosti da se investitorima koji već imaju lokacijske uslove da završe posao ili će se vratiti na situaciju prije dodnošenja izmjene plana. Kada je riječ o daljoj gradnji u centru grada, ona je, praktično, sada zaustavljena.

Pored ove presude pred Ustavnim sudom RS nalazi se još jedna tužba, a tiče se parking prostora u našem gradu.

Na kraju ostaje još uvijek nerazjašnjeno pitanje do kada će se svjesno kršiti zakoni i da li će kao i uvijek građani biti ti koji će morati da plaćaju nečije greške i ispaštaju zbog pogrešnih odluka.

Izjave i više o ovoj temi pogledajte u video prilogu kolega sa televizije Arena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )