FOTO: null

Predstavnici bijeljinske ,,Šećerane,, zatražili su da gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić što prije organizuje sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem zbog najave Poreske uprave da će ponovo pokrenut

Mićić je obećao predstavnicima "Šećerane" da će krajem ove ili početkom naredne sedmice organizovati sastanak sa ministrom, kao i da će pokušati da ubrza postupak izdavanja zemljišno-knjižnih uložaka za kompletiranje spiska imovine ove fabrike, saopšteno je na sajtu Graske uprave. 

Za deblokadu žiro-računa u "Šećerani", isplatu svih dugova i organizovanje nove kampanje prerade šećerne repe neophodno je oko 50 miliona KM. 

Ukupna zaduženja "Šećerane" trenutno iznose oko 23 miliona KM, a obaveze po sudskim presudama oko 12 miliona KM. 

Pomoćnik direktora za pripremu Fabrike šećera za proizvodnju Rade Rakić rekao je da bi sva uložena sredstva koja bi se odnosila na proizvodnju šećerne repe, nabavku repromaterijala i proizvodnju šećera bila vraćena u istoj godini, nakon što budu proizvedene prve količine šećera. 

On je naglasio da od Vlade Republike Srpske, kao većinskog vlasnika "Šećerane", sa 61,4 odsto kapitala, rukovodstvo i radnici očekuju da odobri kredit za investicije i kredit za obrtna sredstva. 

Na bazi stručnih analiza, rađenih tokom 25 godina rada "Šećerane", kumulativna dobit bi trebalo da iznosi oko 71 milion KM, uz redovnu otplatu kredita i prispjelih obaveza. 

U narednom periodu bi trebalo da budu realizovane i izvršne presude koje se odnose na isplatu plata radnicima, a oni potražuju oko 6,5 miliona KM. 

Vanredna Skupština akcionara "Šećerane" zakazana je za 8. septembar, u 11.00 časova, kada će biti razmotren Operativni plan za oživljavanje Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )