FOTO: Recepti koje volim

Kad kuvamo krompir isječen na kockice, rutina koju većina sprovodi je sljedeća: stavimo vodu na šporet, posolimo je pa krenemo da ljuštimo i sječemo krompir.

Taman kada to završimo, voda je provrela, pa u nju dodajemo krompir. Još smo ponosni što smo tako dobro iskoristili vrijeme.

Takođe, imamo i neki osjećaj da je to bolje i zdravije - možda će krompir izgubiti manje vitamina ako nije dugo u vodi?

Međutim, krompir bi trebalo staviti u hladnu vodu, a navode se dva jaka razloga za to. Prvo, ako krompir ubacite u vrelu vodu spolja će se vrlo brzo skuvati, ali sredina se ne može tako brzo zagrijejati pa će joj trebati više vremena.

Rezultat: ili će se spoljni dijelovi početi da se raspadaju ili će sredina ostati poluživa. Ovo važi i kada kuvate cijele krompire. Ako ih stavite u hladnu vodu postepeno će se i ravnomjerno zagrijavati pa tako ravnomjerno i skuvati.

A ušteda vremena? Dok se voda polako zagrijava, možete pripremati druge namirnice za ručak. Ipak, vrijeme je na vašoj strani i ovako: krompiru koji je stavljen u hladnu vodu treba manje vremena da se skuva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )