FOTO: null

Zaštita od poplava i izgradnja nasipa duž semberskih rijeka ostaje glavni prioritet gradske uprave, naglasio je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

U saradnji sa Fondom solidarnosti i Аgencijom za vode, popravke su rađene na savskom nasipu, a u planu je izgradnja nasipa i uređenje korita na rijekama Drina, Janja i Lukavac.

Gradska uprava je finasirala izradu projekta za zaštitu od rijeke Janje, čija realizacija se procjenjuje na 11 miliona konvertibilnih maraka, a koji se satoji iz tri etape - uređenje dijela korita kroz centar Janje, dio od centra do Nove Janje i treći etapa - ušće Janje u Drinu. Iz budžeta grada za ovaj projekat je izdvojeno 250 hiljada KM, dok je 4 miliona KM obezbijedila TIKА (Turska agencija za koordinaciju i saradnju).

- U toku ove nedelje biće izabran izvođač za izradu projekta drinskog nasipa kojim bi se zaštitio sam grad i naselja Popovi, Аmajlije, Dvorovi i Dijelovi, nakon čega će vršiti eksproprijacija milion i 700 hiljada metara kvadratnih zemljišta. Dužina nasipa iznosiće 34 kilometra, širina 50 metara, a biće rađen u saradnji sa Geodetskom upravom RS i Ministarstvom vodoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovaj projekat će takođe biti realizovan u tri etape - od Janje do Pavlović puta, od Pavlović puta do ušća Drine u Savu i od Janje do Glavičica. Nakon završetka ovih projekata regija Bijeljine biće narednih 50 godina bezbjedna od poplava, istakao je gradonačelnik Mićić.

U toku je i realizacija projekta uređenja i čišćenja korita rijeke Gnjice, odnosno Lukavca (od Vršana do ušća), u vrijednost od 300 hiljada KM, koju finansira Fond solidarnosti, dok je Grad Bijeljina finasirao izradu projekta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )