FOTO: nezavisne

Upotrebom vještačkih zaslađivača nećete preko noći smršati i oni nisu zamjena za kvalitetnu dijetu.

O uticaju šećera na naše zdravlje ne trebapuno pisati. Već i mala djeca znaju kako previše slatkiša i šećera može uništiti zube, a česta i dugotrajna konzumacija može podstaći razvoj niza bolesti, kao što je i dijabetes tip 2, piše Express.hr

Oni koji se šećera ne mogu odreći, u pokušaju da smanje njegov unos zbog potrebe mršavljenja ili čuvanja zdravlja, posegnuće za vještačkim zaslađivačima. Iako za razliku od pravog šećera vještački šećer nema kalorija ili ih imaju jako malo, pravo je pitanje kakav je njihov uticaj na naše zdravlje i jesu li oni 'zdraviji' od običnog, bijelog šećera?

Veliki broj različitih vrsta vještačkih zaslađivača nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, od hrane do pića. Svima njima misija je ista - imitirati šećer ukusom, a umanjiti njegove loše karakteristike. Neki zaslađivači kao što su saharin, sukraloza, acesulfam K i aspartam, jako su slatki čak i u malim dozama, što ih čini idealnim za upotrebu u nizu proizvoda koji se identifikuju kao da su bez šećera, poput raznih pića, slatkiša, guma za žvakanje i sl.

Ostali poput sorbitola i ksilitola (brezinog šećera) dobra su zamjena u nizu proizvoda za one koji bi iz zdravstvenih razloga trebali izbjegavati šećer. Većinu ovih zamjena dolazi i s nizom upozorenja, stoga ne čudi što će mnogi stručnjaci na pitanje da li treba da koristimo ove zamjene za šećer, odgovoriti kako je riječ o "ličnom izboru".

Ograničavanje unosa šećera uvijek je dobro, i može smanjiti rizik od razvoja gojaznosti, propadanja zuba i dijabetesa. Za primjer koju količinu šećera svakodnevno unosite u sebe reći ćemo samo kako jedna limenka poznatog gaziranog pića sadrži oko devet kockica šećera, što je mnogo više od preporučene dnevne količine koju bi odrasla osoba trebalo da konzumira. Važno je znati da zbog upotrebe vještačkih zaslađivača nećete preko noći smršati i da oni nisu zamjena za kvalitetnu dijetu i zdrav pristup ishrani.

Koliko je sintetički šećer zdrav?
Iako je većina zaslađivača sintetički proizvod, neki su napravljeni od prirodnih stvari, kao što je npr. zaslađivač na bazi stevije koji je napravljen od listova biljke. Sintetički proizvod ne znači i da je nužno riječ o proizvodu koji nije zdrav. Kako bi kupcima olakšali odabir, na svakom prehrambenom proizvodu mora biti jasno naznačeno sadrže li zaslađivač sa niskim kalorijama. Ali sami zaslađivači ne garantuju mršavljenje, a cijeli proces biće uspješan jedino ako je usklađen s kompletnom ishranom i redovnim vježbanjem.

"Postoje studije koje pokazuju kako oni koji konzumiraju hranu s manje kalorija, kratkoročno i dugoročno, imaju tendenciju gubitka težine", rekla je dr. Stejsi Lokier.

Regulacija svakog vještalčkog zaslađivača strogo je određena pa tako njihovi proizvođači moraju pokazati dokaze da zaslađivač nema nikakvo štetno dejstvo. Između ostalog moraju dokazati da ne uzrokuje razvoj tumora, da ne uiče na reproduktivne organe, da se ishranom u organizmu ne pretvara u druge potencijalno nesigurne provode, da ne uzrokuje alergijske reakcije i sl.

Evropska agencija za sigurnost hrane određuje prihvatljivu dnevnu mjeru njihove konzumacije, što se smatra dovoljnom sigurnošću da ih možete uzimati svaki dan tokom vašeg života bez štetnih učinaka. O kakvim iznosima je riječ pokazaćemo na sljedećem primjeru.

Odrasla soba teška oko 70 kg može dnevno da popije 14 konzervi napitka bez šećera ili 40 čajnih kašika zaslađivača aspartamana u čaju ili kafi, i neće prekoračiti dnevni limit. Kod djece riječ je o četiri limenke pića i 13 kašičica zaslađivača. Ali ako se pitate što je sa neugodnim nuspojavama, s obzirom na niz negativnih stvari koje se mogu čuti ili pročitati, čvrstih dokaza o štetnosti ipak nema, piše BBC.

Vještačke zaslađivače ne smijeju da konzumiraju djeca mlađa od tri godine, ali trudnice smiju. Osobe rođene s rijetkim genetskim poremećajem fenilketonurija treba da izbjegavaju aspartam jer može biti štetan za njih. Ostali prosječno zdravi konzumenti vještačkih zaslađivača treba da znaju kako prevelika konzumacija može da uzrokuje nadutost i dijareju. Oboljeli od dijabetesa će najčešće koristiti zamjene za šećer, posebno zovin šećer.

Količina i uloga šećera u organizmu posebno je važna kod dijabetičara. Šećer je vrsta ugljenihhidrata i utiče na nivo glukoze u krvi, a smanjenje unosa šećera može pomoći u održavanju nivoa glukoze u krvi pod kontrolom. Ali i njihov odlazak na dijetu, ako je potreban, takođe ne bi u potpunosti trebao izbaciti šećer.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )