FOTO: null

U Narodnu skupštinu Republike Srpske danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda BiH kojom se usvaja zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, a odredba kojom je za Da

Iz kabineta predsjednika parlamenta poručuju da će Republika Srpska, u skladu sa Dekleracijom Narodne skupštine, nastaviti da i dalje slavi 9. januar kao Dan Republike, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske je još 2007. godine, postupajući po odluci Ustavnog suda BiH, usvojila Zakon o praznicima Republike Srpske i, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, 9. januar odredila kao sekularni praznik – Dan Republike, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

"Naglašavamo da su praznici Republike Srpske utemeljeni na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju ni nacionalni, ni vjerski identitet nijednog naroda i u potpunosti uvažavaju univerzalne i evropske vrijednosti i tekovine", ističe se u saopštenju.

U kabinetu predsjednika konstatuju da je predmetna odluka Ustavnog suda BiH donesena na zahtjev predlagača isključivo kao politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni, ali stvarni cilj negacija legitimiteta i legaliteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka u BiH.

"Izražavamo opredijeljenost i spremnost da iskoristimo sva pravna i politička sredstva i odbranimo legitimne interese i sačuvamo identitet Republike Srpske, potvrđen Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, a na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive", navodi se u saopštenju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )