FOTO: Geek.hr

Vjerovatno znate da naziv “Biblija” dolazi od grčke riječi βιβλία i da je Biblija prva knjiga koja je štampana, umjesto da je prepisivana rukom.


Johan Gutenberg vjerovatno je prvo štampanje Biblije završio 1455. godine u Njemačkoj, a gotovo 600 godina kasnije još postoje tri savršene kopije te Gutenbergove Biblije.

Ako ste sve ove činjenice o Bibliji znali, nije čudno, jer to su detalji koji se mogu pronaći u literaturi, pa i na Vikipediji. Ukratko, mogli ste doći do njih uz malo truda. Ali postoji mnogo detalja koji nisu toliko poznati.

Ne ukradi... Bibliju

Jedna od najpoznatijih činjenica o Bibliji je da je riječ o najprodavanijoj knjizi svih vremena. Postoje procjene da se svake godine samo u SAD proda 25 miliona primjeraka. Ali sigurno ne znate da je riječ o o knjizi koja je najčešća meta - krađe u trgovini.

Najskuplja knjiga na svijetu

Najskuplji prodati primjerak prodat je za više od 14 miliona dolara 2013. godine. Riječ je, zapravo, o masačusetskom prevodu psalama, što čak i nije ni potpuna Biblija. To je pjesnički prevod psalma na engleski jezik vodećih puritanskih ministranata iz kolonije u Masačusetsu, objavljen 1640. godine, prva knjiga ikad objavljena u SAD. Knjiga je objavljena na 47 stranica, a svaka vrijedi gotovo 300 000 dolara. Kao artefakt kolonijalne Amerike i religiozne istorije, praktički je neprocijenjiva.

Ko je prevede - taj umire

Ne tako davno, prevod Biblije na engleski jezik mogao je da vas košta glave. Džon Vajlif to je svejedno učinio u 14. vijeku. Tačno 43 godine nakon njegove smrti, Rimokatolička crkva je iskopala njegov leš, spalila ga i bacila pepeo u rijeku da ga kazni za grijehe. Još jedan rani prevodilac Vilijam Tindej spaljen je na lomači zbog jeresa 1536. godine. Ironično je da ovih dana u prodaji postoji 58 varijanti Biblije na engleskom jeziku, a priprema se i skraćena verzija.

Bog kao “Ona”

Čak i prilično sitne greške pri pisanju Biblije prava su poslastica za kolekcionare. Tako je i sa Biblijom iz 1611. godine u kojoj postoji greška i Bog je u jednom stihu nazvan “Ona”. Iako bi mnogi voljeli da je to neka ozbiljnija greška, riječ je, zapravo, samo o pogrešnom prepisu u Knjizi o Rut, u kojoj stoji “ona je ušla u grad”, a ne “on je ušao u grad”. Kopija te Biblije pojavila se u Engleskoj, prije nekoliko godina, a procijenjena je na preko 65.000 američkih dolara.

Najtanja knjiga

Vjernici više nemaju izgovor za to da svoje Sveto pismo ostave kod kuće: Svih 1,2 miliona stihova Starog zavijeta “štampano” je na površini nano-Biblije, aluminijskog diska veličine pet sa pet milimetara. Budući da svako slovo ima samo 600 nanometara, potreban vam je i nanomikroskop da biste je pročitali. Možda vam je, zapravo, lakše da odete do najbližeg hotela da biste pročitali omiljene stihove. Zapravo, jedno od najzanimljivijih pitanja je ono zašto u hotelima postoji toliko primjeraka Biblije.

Biblija od lego kockica

Biblija od lego kockica možda je najčudnija verzija Svetog pisma ikad stvorena. Umjetnik Elbe Sperling ilustrovao je knjigu i veb-stranicu sa biblijskim scenama vjerno oponašanim lego kockicama. Sperling je jednostavno pružio mogućnost gradnje biblijskih motiva za djecu, fokusirajući se na priču o farmerima, poput one o Nojevoj arci.

Najveći poligamista u Bibliji

Od svih poligamista u Bibliji, kralj Salomon bio je majstor. Opisano je da ima 700 supruga i 300 konkubina, pa je pravo pitanje kako je mogao da zapamti njihova imena, a kamoli da ih razlikuje. Da je svako veče posećivao drugu ženu, prošlo bi gotovo tri godine prije nego što bi ga ona prva ponovo vidjela. Ali mora da je proveo više vremena s nekima, jer su neke žene iz inostranstva zaslužne za to što je išao da obožava njihove bogove, što je dovelo do propasti i podjele njegovog kraljevstva, navodi Reader's Digest, a prenosi 24sata.hr

Najveća Biblija na svijetu

I sam Golijat mogao bi da ima poteškoća s najvećom Biblijom koja je ikada zabilježena, a nalazi se na Univerzitetu Abilejn u Teksasu. Ta verzija teška je preko hiljadu kilograma, visoka je oko metar i kad je potpuno otvorena široka oko 2,2 metra. Lusi Vejn je dvije godine prepisivao tekst.

Najokrutnija biblijska junakinja

Naravno, to je Judita. Bezobzirna udovica koja zavodi Holoferna, generala invazijske persijske vojske, napije ga u vlastitom šatoru i obori ga s dva udarca vlastitog mača. Potom je gurnula njegovu glavu u torbu, prišla vratima i pokazala je, preplašivši neprijateljske snage.

Starenje u biblijskom stilu

Ili se savremeno čovječanstvo ozbiljno gubi, ili je naše razumijevanje vremena u Bibliji ozbiljno pogrešno: Rani biblijski likovi imaju zapanjujuće dug životni vijek. Kao što možda znate, Metuzalem je živie najduže, otišavši na drugi svijet sa 969 godina. Ali Adam, Noa i nekolicina drugih očigledno su takođe prošli 900 godina. Nakon potopa, biblijski životi se drastično skraćuju, ali pojedini likovi su se približili starosti od 200 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )